Slučaj HŽ: Sarić progovorio o novcu koji ga je trebao ušutkati

Suđenje optuženima za izvlačenje 3,7 milijuna eura iz Hrvatskih željeznica (HŽ) preko tvrtke "Agit" nastavljeno je prikazivanjem snimki ispitivanja u USKOK-u optuženog Andrije Sarića, koji je rekao da je njemu pripalo "maksimalno" 60.000 eura te da su suoptuženi bivši predsjednik Uprave HŽ Holdinga Davorin Kobak i direktorica "Agita" Biserka Robić ostvarili mnogo veću korist.

 

Šef prodaje "Agita" Sarić rekao je u USKOK-u kako je smatrao da je novac dobio da šuti te da je račune koje je potpisao morao potpisati. Priznao je da se s jedne strane osjeća krivim jer slučaj nije prijavio, a to, kako je rekao, nije učinio zato što se bojao za svoju poziciju i egzistenciju.
Sarić je imao kredit od 4800 kuna na mjesec te je trebao plaćati alimentaciju za djecu, no ustvrdio je da je sve radio za dobrobit "Agita" i da je ta tvrtka kći HŽ-a od toga imala korist.

Potpisivao fiktivne fakture

U snimljenom priznanju Sarić je ispričao da je potpisivao fiktivne fakture koje mu je donosila direktorica Robić, a novac se izvlačio za potrebe plaćanja provizije suradnicima iz susjednih zemalja, posebno iz BiH, preko kojih se prevozio željeznički teret. Rekao je da je 70 posto prometa otpadalo na poslovanje s inozemstvom, a polovica od toga na posao u BiH.

USKOK tereti optužene da su od 3,7 milijuna, koje su navodno od 2003. do 2008. na temelju lažnih faktura prebacili na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH, za sebe zadržali 3,2 milijuna.

Off-shore tvrtke su po USKOK-ovom sumnjama osnovane samo zbog izvlačenje novca iz HŽ-a jer su optuženici bili njihovi ovlašteni predstavnici. Novac su navodno osobno podizali s računa u Austriji i BiH.
Novac smo podizali u Grazu i Mostaru. Otišli bi u banku, novce spremili u džep, stigli bi u Zagreb izvadili ih na stol, rasporedili po kuvertama, a sve na temelju prevezenih tona u pojedinom mjesecu - rekao je Sarić USKOK-u, priznavši da je prvu off-shore kompaniju otvorio Kobak te da je jednu poslije i sam osnovao te da je po toni prevezenog tereta dobivao pet euro centi provizije.

Ostao kraćih rukava

Istodobno je provizija njegovim nadređenima i suradnicima iz susjednih zemalja, kako je rekao, bila dvostruko veća. Osim Robić i Kobaka, deset euro centi po toni prevezenog tereta uzimali su i šefovi Željeznica Republike Srpske Srećko Šaran i Federacije BiH Ekrem Hastor, rekao je Sarić.

Kobak je na početku suđenja rekao kako se ne osjeća krivim za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te za prikrivanje protuzakonito dobivenog novca, a to su ustvrdili i Biserka Robić i bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević.

Kobak i Biserka Robić na suđenje su dovedeni iz pritvora u Remetincu, u kojemu su dulje od godinu i pol, a ostala dvojica optuženika brane se sa slobode.

Kobakov odvjetnik Ivan Lovrić najavio je prigovor na iskaz Sarića, a novinarima je rekao kako Hrvatska nije oštećena i da je iskaz svjedoka to potvrdio.
Suđenje se nastavlja 1. veljače. (Hina/MJ)

 

Foto: www.hznet.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox