Službeno počeo prvi Nem Zagreb: u fokusu je stvaranje sadržaja

Prvo izdanje NEM-a Zagreb okupilo je svjetski poznate producente, scenariste, glumce te strane i domaće medijske kuće


 Prvo izdanje NEM-a Zagreb, najvećeg TV marketa u srednjoj i istočnoj Europi, danas je službeno počelo u hotelu Esplanade Zagreb. Za razliku od već etabliranog NEM-a Dubrovnik, NEM Zagreb usredotočen je prvenstveno na proizvodnju televizijskog i filmskog sadržaja. Od 11. do 13. prosinca u Zagrebu se okupljaju neki od najutjecajnijih ljudi iz TV industrije kako bi podijelili svoje znanje o stvaranju sadržaja.

Što očekivati od NEM-a Zagreb?

NEM Zagreb nudi panele, prezentacije studija slučaja, ekskluzivne screeninge, prilike za networking te razgovore sa svjetski poznatim TV profesionalcima. NEM Zagreb ugostio je Allana Starskog, dobitnika Oscara za rad na „Schindlerovoj listi“, Franka Spotnitza, nagrađenog Zlatnim globusom za rad na seriji „Dosjei X“, Larryja Namera, suosnivača E! Entertainment Televisiona, Billyja Campbella, glavnoga glumca u seriji „Cardinal“ te mnoge druge.

Iskusni scenaristi će također imati priliku usavršiti svoje spisateljske vještine na stručnim radionicama pisanja scenarija.

Jaka europska originalna produkcija

Srdačnu su dobrodošlicu posjetiteljima zaželjeli Sanja Božić-Ljubičić, direktorica NEM-a, i Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a nakon čega je uslijedila premijera HRT-ova dokumentarnog filma „Doba uskoka“ kao primjer originalne produkcije.

„Vrlo smo uzbuđeni zbog partnerstva s NEM-om i sretni što je ovakav TV market organiziran i u Zagrebu. Riječ je o sjajnoj prilici za premijeru našega originalnog sadržaja“, izjavio je gospodin Bačić.

Tijekom prvog dana NEM-a Zagreb govorilo se i o porastu originalnih europskih produkcija. Stephen Driscoll, izvršni potpredsjednik all3media internationala za Europu, Bliski istok i Afriku te za europske koprodukcije, naglasio je važnost originalnih sadržaja i istaknuo da bi europske TV serije mogle pokoriti svijet: „TV kuće žele originalan sadržaj. Ako imaju dovoljno velik budžet, mogu otkupiti ideju i prilagoditi je lokalnoj publici. Publika je postala otvorenija, a smanjivanje jezičnih barijera otvara prilike za originalne produkcije. Porast količine originalnog sadržaja pridonosi raznolikosti tržišta.“

Snaga je u koprodukciji

Michele Zatta, urednik Rai Fictiona zadužen za međunarodne koprodukcije, predstavio je suradnju triju europskih TV kuća, France Télévisions, Rai i ZDF, u stvaranju visokokvalitetnog sadržaja imena „The Alliance“: (A.Č/PS)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox