Smanjenje stope PDV-a na grupe proizvoda

Robert Anic/PIXSELL

Nakon održane sjednice Vlade na kojoj su predstavljene Smjernice ekonomske i fiskalne politike 2019–2021. Rečeno je kako se paketom novih poreznih izmjena planira dodatno porezno rasterećenje od 2,7 milijarde kuna.


Proteklih mjeseci stručnjaci u radnoj skupini Ministarstva financija detaljno su analizirali koji bi učinak smanjenja stope PDV-a bio konkretniji, isplativiji i korisniji. Razmatralo se bi li bolji učinak imalo smanjenje opće stope PDV-a za jedan posto ili pak smanjenje stope od 25% na 13% za određene proizvode.

"Analizom troškova koje hrvatske obitelji imaju za košaricu za hranu i režije, izračunalo se da bi bilo korisnije za sugrađane koji imaju manja primanja, da se za namirnice poput svježeg mesa, ribe, voća i povrća i pelena uvede niža stopa PDV-a", objasnio je premijer Plenović, pozicioniravši takvo snižavanje stope PDV-a i na pelene u kontekst mjera za demografsku obnovu.

„To, međutim, ne znači da bismo odustali od snižavanja opće stope PDV-a”, istaknuo je. U ovom trenutku, rekao je, Vlada promišlja da snižavanje opće stope PDV-a, koje je bilo planirano za 1. siječnja 2019. bude uvedeno od 1. siječnja 2020.

Racionalnim pristupom nastojimo postići optimalno rješenje, koje pokazuje socijalnu osjetljivost i koje će, vjerujem, biti dobro prihvaćeno”, zaključio je Plenković.

Prema prihvaćenim Smjernicama, Vlada ostaje pri projekcijama rasta gospodarstva u ovoj godini od 2,8%, dok bi u 2019. rast mogao usporiti na 2,7%, a u iduće dvije godine na 2,5%.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox