SMS-ovi i e-pošta o radioaktivnom oblaku su dezinformacija

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) priopćio je kako je količina radioaktivnosti u atmosferi u skladu s prosječnim vrijednostima, a zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilkama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu.

Zavod je u današnjem priopćenju ponovno reagirao na informacije o "radioaktivnom oblaku" koji se širi putem elektroničke pošte, SMS porukama i sl., istaknuvši kako ih ne treba uzimati u obzir budući da su neutemeljene, a imaju za cilj nepotrebno uznemiravanje javnosti. Po podacima Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu razvidno je da su varijacije doza unutar očekivanih vrijednosti i ne ukazuju na povećanje koje bi se moglo dovesti u vezu s ispuštanjima u Japanu. Mjerenja programa radiološkog nadzora okoliša koja se provode u Hrvatskoj ne ukazuju na povećanje koncentracije aktivnosti joda I-131 i cezija Cs-137, ni drugih radionuklida koji su pokazatelji ispuštanja iz nuklearnih postrojenja, stoji u priopćenju.

Navodi se i da su prema izvještajima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u pojedinim djelovima Europe utvrđeni tragovi radioaktivnosti u zraku koja se povezuje s nuklearnom nesrećom u Japanu. Budući da se radi o vrlo niskim koncentracijama radioaktivnog joda i cezija nije moguće utvrditi povećanje brzina. U slučaju eventualnih promjena DZRNS će pravodobno izvijestiti javnost. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox