S&P snizio izglede za grčki dugoročni rejting

Agencija za kreditne rejtinge Standard&Poor's (S&P) dodjelila je Grčkoj negativni izgled za rejting, ustvrdivši da bi ta dužničkom krizom pogođena članica eurozone mogla zatrebati dodatnu pomoć svojih međunarodnih kreditora.

Nakon kašnjenja implementacije mjera za proračunsku konsolidaciju i pogoršanja u grčkom gospodarstvu, vjerujemo da će Grčka vjerojatno zatražiti dodatno financiranje za 2012. godinu u sklopu EU/MMF-ova programa, navodi se u priopćenju S&P-a objavljenog kasno sinoć. Agencija je revidirala izglede za dugoročne rejtinge Grčke na negativne, što znači da bi ih mogla sniziti ako Grčka ne osigura iduću isplatu pomoći iz toga programa.

Grčka je postigla napredak u smanjivanju proračunske potrošnje, što je bio uvjet za nastavak primjene programa međuanrodne pomoći, no međunarodni inspektori kazali su ovoga tjedna da će se vratiti u tu zemlju u rujnu da više je li realizirala i ostatak posla. Grčka vlada obvezala se provesti niz fiskalnih i reformskih mjera, vrijednih 11,5 milijardi eura, kako bi uvjerila međunarodne kreditore da odobre Ateni 130 milijardi eura daljnje pomoći radi izbjegavanja bankrota.

Rejting agencija procjenjuje da će se grčko gospodarstvo u razdoblju od 2012. do 2013 godine smanjiti kumulativno za 10 do 11 posto. S&P je potvrdio trenutno važeći rejting Grčke na CCC. Takvu razinu rejtinga Grčkoj je dodijelio i Fitch, dok Moody's njezin rejting drži na razini C. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox