Spalionica u Dugoj Resi dobila 6 mjeseci za usklađivanje s propisima zaštite okoliša

Pamučne industrije oduzelo je na šest mjeseci tvrtki T 7 VIS dozvolu za zbrinjavanje opasnog otpada suspaljivanjem otpadnih ulja u energani Pamučne industrije u Dugoj Resi jer se nije držala odredbi o omjeru opasnih otpadnih ulja i ostalih energenata niti propisa o zaštiti okoliša.

Tvrtka T 7 VIS Davora Patafte dobila je rok od šest mjeseci da svoje postupanje uskladi s dozvolom i propisima zaštite okoliša ili će trajno ostati bez dozvole, priopćeno je iz kabineta ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branka Bačića. Privremeno oduzimanje dozvole na šest mjeseci predstavlja dodatnu mjeru s obzirom na to da se operater ni nakon pečaćenja ventila nije pridržavao propisa, te višekratno nije poštivao stavke iz dozvole za suspaljivanje otpadnih ulja u energani pogona u Dugoj Resi, piše u priopćenju.

Dozvolom Ministarstva dopušteno je suspaljivanje 40 posto otpadnih ulja i 60 posto loživog ulja. Nakon što su od veljače ove godine ekološke udruge i građani prosvjedima i peticijama ustali protiv djelatnosti spaljivanja opasnog otpada zato što izaziva probleme s dišnim putovima i žarenjem očiju, inspekcija zaštite okoliša je provela nadzor i utvrdila da su se spaljivala otpadna ulja za motore i zupčanike kao jedini energent. Inspekcija je stoga 1. srpnja tvrtki T 7 VIS naredila privremenu obustavu obavljanja djelatnosti gospodarenja otpadom u pogonu jer se ono ne obavlja u skladu s dozvolom i tada je zapečaćen ventil u crpnoj stanici kojim se onemogućava uporaba otpadnih ulja za spaljivanje.

Želimo čist zrak i rijeku Mrežnicu

Ministarstvo je ranije ovog mjeseca objavilo da je inspekcija zaštite okoliša donijela ukupno pet rješenja kojima se nalaže tvrtki usklađenje sa propisima o zaštiti zraka i otpadu, te je protiv tvrtke podnijela ukupno četiri optužna prijedloga i jednu kaznenu prijavu. Karlovačka Županijska skupština je 12. srpnja jednoglasno zaključila da se provjeri zakonitost izdane dozvole za skladištenje i suspaljivanje opasnog otpada varaždinskoj tvrtki T 7 VIS u Dugoj Resi. Novoregistrirana udruga Građanska inicijativa Duga Resa najavila je za nedjleju prosvjedni koncert u sklopu akcije "Želimo čist zrak i rijeku Mrežnicu", a javnu potporu toj akciji na prosvjednom koncertu u Parku Villa dat će Udruga Lag Vallis Colapis, Planinarsko društvo Vinica, Klub podvodnih aktivnosti Vodomar i dugoreški ribiči. (Hina/mš)

 

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox