Španjolske banke moraju "izmisliti" 15 milijardi eura

Posrnule španjolske banke trebat će ukupno 15,15 milijardi eura kako bi sanirale financijske pozicije i ispoštovale nove propise čiji je cilj obnova povjerenja u posrnulo gospodarstvo te zemlje, priopćila je španjolska središnja banka.

 

Navedeni iznos odnosi se na ukupno 12 banaka, niži je od vladinog plafona u visini 20 milijardi eura te daleko ispod prognoza agencija za dodjelu rejtinga. Ukupno 12 banaka mora povećati svoj kapital, i to za ukupno 15,15 milijardi eura. Od tih 12 institucija, dvije su španjolske banke, dvije podružnice inozemnih banaka, a osam štedionice - stoji u priopćenju Bank of Spain.

Agencija Moody's srezala je u četvrtak kreditni rejting Španjolskoj za jednu razinu, upozorivši na moguća nova smanjenja, što je snažno potreslo financijska tržišta te ponovno skrenulo pozornost na probleme španjolskih banaka i drugih rasipnih članica eurozone.

Izvješće španjolske središnje banke ukazuje pritom na najavljene vladine mjere, kojima se od banaka traži da podignu minimalnu razinu temeljnog kapitala kako bi se obnovilo tržišno povjerenje u posrnulo gospodarstvo.
Prema novim propisima banke moraju povisiti udio temeljnog kapitala na 8,0 posto vrijednosti ukupne imovine, s trenutnih šest posto, odnosno na 10 posto u slučaju banaka čijim se dionicama ne trguje na burzama. One koje ne ispunjavaju tražene uvjete morale su do 10. ožujka izvijestiti o tome koliko još kapitala moraju prikupiti kako bi im udovoljile. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox