Španjolski državni dug 78 posto BDP-a

Španjolski državni dug ove će godine dosegnuti približno 78 posto bruto domaćeg proizvoda, nakon prošlogodišnjih 68 posto, kazao je španjolski ministar gospodarstva Luis De Guindos u intervjuu za The Wall Street Journal.

Španjolski državni dug promatran kao udio u BDP-u osjetno je niži od onih drugih država koje muku muče s dužničkom krizom eurozone, no znatno je iznad gornje preporučene granice u EU od 60 posto BDP-a i nastavit će rasti zbog nemogućnosti zemlje da generira rast uz znatno štedljiviji proračun.

Budući da posrnula članica eurozone svim silama nastoji uvjeriti partnere u Europskoj uniji i sudionike tržišta obveznica da je sposobna smanjiti svoj manjak, ministar gospodarstva je također poručio da Madrid mora postići pravu ravnotežu između dubokih proračunskih rezova i preradikalne štednje.

Ne provedete li dovoljno prilagodbi, tržišta će vas kazniti. Isto bi se moglo dogoditi i ako odete predaleko s tim mjerama, upozorio je De Guindos u intervjuu za WSJ. Španjolska vlada u petak je objavila da će smanjiti proračun za ostatak ove godine za 27 milijardi eura, što je približno 2,5 posto BDP-a. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox