Split dobiva trg Ante Gotovine?

Na početku sjednice splitskoga Gradskog vijeća prihvaćen je prijedlog HSP-ova vijećnika Luke Roguljića da se u dnevni red uvrsti i imenovanje jednog od središnjih trgova ili ulice u Splitu po generalu Anti Gotovini te je dogovoreno da to bude zadnja točka dnevnog reda sjednice.

 

To je gesta koja neće vratiti pogažen hrvatski ponos, neće vratiti slobodu niti ispraviti nepravdu učinjenu generalu Anti Gotovini, hrvatskom narodu i svim građanima, ali će biti znak poštovanja prema poštenu čovjeku, vojskovođi Hrvatske vojske, i jasno dati do znanja da ne kleči baš svaki dio hrvatskih političara pred krivotvoriteljima naše povijesti u Haagu i Bruxellesu - rekao je Roguljić.
Također je kazao da, ako je u Splitu glavna gradska ulica nazvana po francuskom generalu Marmontu, koji nije bio francuski turist u ono doba (u 19. stoljeću), nego "osvajač naše zemlje", i "mi Hrvati imamo pravo dati ime trgu ili ulici po Anti Gotovini, našem najvećem generalu".

Samom usvajanju prethodio je incident, jer je predsjednica gradskog vijeća Nevenka Bečić kazala kako je 2001. tadašnje gradsko vijeće potaknulo proglašenje Ante Gotovine počasnim građaninom Splita, da će povjerenstvo za imenovanje ulica i trgova o tome odlučivati na temelju prijedloga iz 2001. te da taj prijedlog ne treba uvrštavati u dnevni red sjednice. Potom je iznenada predsjednik splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović, koji nije vijećnik, ali je kao gost nazočio početku sjednice, reagirao jer nije uvršten u dnevni red taj prijedlog. Sramite se vi koji izvrdavate to prihvatiti. Zbog takvih je Gotovina i osuđen na 24 godine zatvora - rekao je ljutito i povišenim glasom Tomasović, a potom napustio vijećnicu.
Nakon toga prihvaćen je prijedlog da se u dnevni red uvrsti točka o imenovanju jednog od središnjih trgova ili ulice u Splitu po generalu Gotovini.

Tomasovićev istup razljutio je SDP-ova vijećnika Marina Jurjevića koji je predložio vijeću da zatraži Tomasovićevu javnu ispriku, a glasovanjem je od 22 nazočna vijećnika 19 poduprlo takav prijedlog. Tomasović nas je uvrijedio ispadom koji je za svaku osudu te prosvjedujem i kao gradski vijećnik nisam spreman trpjeti da me se vrijeđa - kazao je Jurjević. Dodao je kako je Tomasović svojom "vikom" pokušao dobiti nekoliko jeftinih političkih bodova, što je, drži Jurjević, nedopustivo. (Hina/MJ)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox