Split dobiva znanstveno-tehnologijski park

Na površini od 350 hektara u kliškoj općini, 25 kilometara od središta Splita, gradit će se znanstveno-tehnologijski park namijenjen tvrtkama s visokom tehnologijom, a prvi će objekti biti gotovi potkraj 2012. kad su planirana i prva useljenja, najavio je splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader na konferenciji o tom znanstveno-tehnologijskom parku kojega je on idejni začetnik.

Stara industrija na ovom području je uglavnom propala i postoji interes za razvoj industrije visoke tehnologije, a u tomu nas podupire i država, kazao je župan Sanader. Po njegovim riječima u početnoj fazi znanstveno-tehnologijskog parka gradit će se objekti na 55 hektara. Već imamo partnera iz Njemačke koji se bavi razvojem solarnih kolektora i zanima ga gradnja svojih poslovnih objekata u budućem znanstveno-tehnologijskom parku na kliškom području, kazao je župan.

 Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić je istaknuo kako će u budućem tehnološkom parku svoje poslovne prostore imati tvrtke koje se bave visokom tehnologijom i nano-tehnologijom, ali i "zelenom" energijom i biomedicinom.

Dalmacija je najčešće prepoznavana kao mjesto turizma, kulture i športa, ali se u zadnje vrijeme razvila vizija stvaranja Splita kao središta visoke tehnologije. S 25.000 studenata taj grad ima i golem intelektualni kapital za provedbu takve vizije, kazao je Lučić. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox