Split: Otvoren info kutak o energetskoj efikasnosti

U splitskoj je Tehničkoj školi otvoren trajni EE info kutak (o energetskoj efikasnosti) u kojem će se građani moći informirati i educirati o rabljenju energije iz obnovljivih izvora.

 

Splitski EE info kutak je otvoren u sklopu projekta poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj koji godinama provode hrvatski ured UN-ovog programa razvitka (UNDP) i Ministarstvo gospodarstva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš.

U EE info kutku izloženo je više pokaznih modela za uštedu energije: dva kolektora sunčeve energije - vakumirani i pločasti, pumpa za grijanje i hlađenje prostorije s uštedom energije, zid od termoopeke izoliran vunom.

Stručni savjetnik za poslove poticanja racionalnog gospodarenja energijom i energetsku učinkovitost u neposrednoj potrošnji u Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Hrvoje Medarac je, otvarajući splitsko EE info kutak, istaknuo kako je i u Hrvatskoj "jeftina energija" prošlost.

Podsjetio je kako je Hrvatska svoju strategiju energetskog razvoja temeljila na strategiji Europske unije poznatoj kao 3X20. To znači do 2020. godine 20 posto smanjiti potrošnju energije, 20 posto povećati udio obnovljivih izvora energije i 20 posto smanjiti emisiju stakleničkih plinova. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox