Split pred bankrotom

Splitski gradski vijećnici kažu da Splitu prijeti bankrot. U prvih šest mjeseci uspjeli su prikupiti samo 33,2 posto proračuna ili 331,1 milijuna kuna, a planirano je 997,2 milijuna kuna piše Jutanji list. 

Prema mišljenju vijećnika neke stvari u Splitu su podbacile, od komunalnih doprinosa i naknada grad je naplatio osam posto, od prodaje imovine sedam posto, pali su porezi prihodi, a umjesto pola milijuna planiranih, na kaznama i upravnim mjerama naplaćeno je manje od 11 tisuća kuna. Zbog svega toga u gradu Splitu nema novih investicija niti projekata. Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić tvrdi da su svemu krivi globalna recesija i antirecesijske mjere Jadranke Kosor. Investitori su smnjanili aktivnosti jer čuvaju kapital, a 1. srpnja došlo je do izmjene poreza na dohodak, sa 15 na 12 posto, zbog čega je grad izgubio 70 milijuna kuna, kaže Nevenka Bečić. 

Ali s druge strane oporba prozviva gradonačelnika Keruma da grad vodi u bakrot i vlast koja pogoduje njegovim privatnim interesima. Optužuju ga da je i to malo novca što je stiglo u proračun trošio nenamjenski. Tehnički gledano Split kao niti jedan drugi grad u Hrvatskoj ne može u bankrot jer to ne dopušta zakon. Svi gradovi imaju dovoljno imo vine koja se može prodati kako bi se namirli dugovi. Račun grada može biti blokiran dok se ne namiri dug. 

Jednim djelom Nevenka Bečić je u pravu kada kaže da je kriva Vlada. Lokalnoj samoupravi prihodi su pali jer su smanjeni prihodi od poreza na dohodak nakon promjene poreznih stopa, smanjeni su prihodi od poreza na promet nekretnina jer se one ne prodaju i smanjeni su prihodi od komunalnih naknada jer nema investicija. Stoga Splitu slijedi rezanje investicija kao što je najveći kip Isusa Krista na svijetu. (Hina/HT)

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 23. rujna 2011.
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox