Splitska Gradska luka dobiva dva nova veza

U sjedištu splitske Lučke uprave potpisan je ugovor o rekonstrukciji i dogradnji vezova 26 i 27 u Gradskoj luci Split za prihvat brodova u domaćem prometu te mogući alternativni prihvat trajekata i katamarana u međunarodnom prometu, projekt vrijedan 32,4 milijuna kuna.

Ugovor su potpisali Joško Berket Bakota, privremeni ravnatelj splitske Lučke uprave, koja će financirati projekat, i Nikša Musulin u ime tvrtke Pongrad inžinjering koja će izvoditi radove, a nazočan je bio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Joško Berket Bakota je kao razloge dogradnje ova dva veza naveo potrebu izbjegavanja gužvi u prometu putnika i vozila u splitskoj Gradskoj luci. Izvijestio je kako su u prvih osam mjeseci ove godine ostvarili ukupno povećanje prometa u Gradskoj luci za četiri posto, a istodobno je za 33 posto povećan promet putnika kruzera kojih će ove godine imati rekordnih 272 sa oko 230.000 putnika.

Ukupna površina dva dograđena veza bit će 2.700 četvornih metara, a imat će i dvije ukrcajno-iskrcajne rampe širine po 30 metara, dok će dužobalna duljina oba veza biti 140 metara. Radovi bi, kako je rečeno, trebali biti završeni u idućih devet mjeseci. Ministar Hajdaš Dončić je istaknuo kako je dogradnja ova dva veza samo prva faza cjelokupnog rješavanja ukupnih potencijala splitske Gradske luke.

Ujedno je najavio gradnju dva nova vanjska veza koji će u splitskoj Gradskoj luci omogućiti pristanak kruzera do 320 metara dužine, ukupne težine do 140.000 tona, a za koje je potreban gaz od 10 metara. Vrijednost te investicije je oko 200 milijuna kuna, istaknuo je Hajdaš Dončić napominjući kako će izgradnjom dva vanjska veza za kruzere Split dobiti "drugu dimenziju", jer će se na taj način omogućiti razvoj kruzer turizma. Naveo je kako je splitska Lučka uprava već obavila pripremne radnje za izgradnju dva vanjska veza za prihvat kruzera te da se u idućih mjesec dana očekuje lokacijska i građevinska dozvola, a sredinom iduće godine mogli bi teoretski početi radovi na izgradnji ovih vanjskih vezova.

Odgovarajući na novinarska pitanja privremeni upravitelj splitske Lučke uprave Joško Berket Bakota je rekao kako se objekti Dalmacijavina nalaze na prostoru splitske Lučke uprave na kojem se ubuduće planira gradnja međunarodnog terminala sa svim potrebnim sadržajima kao što su smještaj carine i policije. (Hina/HT)

 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox