Srbi ne daju šećernu repu koju smo ugovorili i platili

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je kako nije postignut nikakav dogovor s Beogradom vezano uz odluku vlade Srbije o zabrani izvoza šećerne repe, soje i suncokreta iz Srbije, što je pogodilo hrvatske šećerane koje su u toj zemlji imale dogovorenu proizvodnju.

Nažalost nije postignut nikakav dogovor, iako je u desetak dana održan niz sastanaka na relaciji Beograd-Zagreb, odnosno dva resorna ministarstva, kazao je ministar Jakovina odgovarajući na novinarsko pitanje na Zagrebačkom velesajmu (ZV) na kojem je otvorio sajam Ambientu. Uži kabinet vlade Srbije, odnosno njihova koordinacija, nije prepoznala grešku koju su napravili tom uredbom i ostali su pri njoj, kazao je Jakovina.

Napomenuo je kako je ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević iskazao žaljenje što je tomu tako, "no to je politički stav njihove vlade i ne mogu napraviti iznimku".

To su velike štete i gubici za naše šećerane i mi ćemo, kao Vlada i resorno ministarstvo poduzeti određene korake s obzirom da je tu bilo kršenja ugovora CEFTA-e, a uputili smo i prosvjednu notu srbijanskoj vladi, kazao je Jakovina.

Istaknuo je kako su ove godine naše šećerane ostale bez šećerne repe koju su ugovorile u Srbiji i koju su platile te kako će se poduzeti sve u političkom i diplomatskom dijelu da se takve stvari više ne dogode. Prošlog je mjeseca Jakovina kazao kako je srbijanskoj strani predloženo da se površine i količine avansirane u samom ciklusu proizvodnje izuzmu iz uredbe o zabrani izvoza sirovina, odnosno suncokreta, šećerne repe i soje. Hrvatske šećerane imale su ugovorenu proizvodnju šećerne repe na 8.000 hektara u Srbiji. (Hina/HT)

 

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox