Srbija je Rusiji - balkanski (š)pijun

Rusija igra na kartu pogrešnog uvjerenja Srbije da je ključni igrač u odnosima moći sa Zapadom, kako bi odvratila fokus te zemlje s približavanja EU-u i NATO-u, zaključili su američki diplomati kako prenosi Reuters.
 

Ruski premijer Vladimir Putin naglasit će veze između dva pravoslavna naroda tijekom posjeta Srbiji u srijedu, uoči 12. obljetnice NATO-ova bombardiranja Srbije zbog rata na Kosovu. Nostalgija za vremenima kada su joj se udvarali i Rusija i Zapad hrani osjećaj samovažnosti Srbije i rađa krivo uvjerenje da može ići neovisnim putom, istodobno se obvezujući na pristupanje EU-u kao strateškom cilju - napisao je dužnosnik američkog veleposlanstva u svibnju 2009. Drugi službenik veleposlanstva bio je još otvoreniji rekavši - Srbija i dalje vjeruje da ima ulogu mosta između Rusije i EU-a, čemu se europski krugovi već duže vrijeme smiju.

Kosovo - uteg Srbiji i za EU

Riječ je jednoj od povjerljivih američkih diplomatskih nota objavljenih na WikiLeaksu, a koja pokazuje agresivnu borbu Washingtona i Moskve za utjecaj u Europi, dvadeset godina nakon završetka Hladnog rata. Nakon raspada Jugoslavije i položaja "izopćenika" u ratovima 90-ih godina 20. stoljeća, Srbija pokušava obnoviti veze sa Zapadom i ojačati svoje gospodarstvo koje je slabije nego prije 20 godina. Beograd je podnio zahtjev za priključenje Uniji, no on je "na ledu" jer još nije uhićen haaški bjegunac Ratka Mladić i zbog loših veza s bivšoj južnom pokrajinom Kosovom.

Čini se da je Putinov posjet uoči obljetnice bombardiranja NATO-a smišljeno tempiran kako bi se podsjetilo Srbiju na povijesne razlike sa Zapadom. Čini se kako Rusi uživaju u ulozi 'spasitelja Srbije', koristeći desetu obljetnicu intervencije NATO-a na Kosovu kao priliku da naglase svoj imidž u Srbiji, a ocrne SAD i ostale zapadne saveznike - stoji u američkoj bilješci objavljenoj u otprilike isto vrijeme prije dvije godine. Radi se o klasičnoj sovjetskoj propagandi u kojoj se blati SAD, a Rusiju prikazuje kao izvor pravde i međunarodnog reda. Komešanje prilika na Balkanu opasna je igra, no sadašnje ponašanje Rusa pokazuje da je to igra koju očito žele igrati - piše u bilješci.

Naivni balkanski pijun Rusa

Srbi i Rusi duboko ne poznaju jedni druge, prvi zbog nedostatka bilo kakvih stvarnih veza tijekom povijesti, a drugi jednostavno zbog nedostatka interesa. Srbija nije bila ništa više od naivnog i spremnog ruskog pijuna na Balkanu", dodaje se. Jedini pobjednik u toj računici je Rusija, koja nastavlja igrati na naivnost i tvrdoglavost Srbije kako bi ostala igrač u balkanskoj politici i držala Srbiju dalje od NATO-a - piše u američkoj diplomatskoj bilješci. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox