Srbijanska vlada robnim rezervama želi spriječiti poskupljenja hrane

Srbijanski ministar za unutarnju i vanjsku trgovinu Rasim Ljajić izjavio je, povodom brojnih najava poskupljenja hrane od rujna u Srbiji, da vlada neće sjediti sklopljenih ruku već da je spremna intervenirati putem robnih rezervi.

Najavljena poskupljenja ne samo da smanjuju promet u trgovinama, već znatno utječu na životni standard građana, podsjetio je Ljajić. Mi smo već stupili u kontakte s proizvođačima i ovih dana ćemo s njima razgovarati kako bismo utvrdili što se može poduzeti. Spremni smo intervenirati i putem robnih rezervi, ali je u ovom trenutku važno da prvo utvrdimo bilance, rekao je Ljajić za list Danas.

Dodao je da pšenice ima oko dva milijuna tona, što zadovoljava domaće potrebe, ali da se i dalje otkupljuje kako bi moglo da se intervenirati na tržištu.

S kukuruzom, sojom i suncokretom situacija je znatno lošija, a to izravno utječe na povećanje proizvodne cijene mesa. U zalihama robnih rezervi imamo oko 70 milijuna tona kukuruza i vidjet ćemo kakve su mogućnosti da se s tim količinama intervenira kod proizvođača kako bi smanjili njihove troškove, istaknuo je Ljajić. (HIna/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox