Srbiji status zemlje kandidata ako riješi pitanje Kosova

Europska komisija preporučila je Vijeću EU-a da Srbiji dodijeli status zemlje kandidatkinje, a Crnoj Gori datum za početak pregovora, objavio je povjerenik za proširenje Štefan Fuele pred članovima Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Komisija je zaključila da je Srbija spremna za dobivanje statusa kandidata, stoji u mišljenju, dok će preporuka za početak pregovora ovisiti o napretku u dijalogu s Kosovom i normalizacijom na sjeveru Kosova. Ako zemlje članice odobre Srbiji status kandidata, ona će za dobivanje datuma za početak pregovora morati ispuniti niz zahtjeva vezanih uz normalizaciju odnosa s Kosovom. Preporuka Komisije ne znači automatski stjecanje kandidatskog statusa jer zadnju riječ imaju zemlje članice koje će se o tome izjasniti na sastanku na vrhu 9. prosinca. Odluka je donesena samo ako za nju glasuju sve države članice.

Ostale zemlje na čekanju

 Komisija i ove godine preporučila Europskom vijeću da odredi datum za početak pregovora s Makedonijom koja na to čeka još od prosinca 2005. kada je dobila kandidatski status. Međutim, spor s Grčkom oko imena zemlje onemogućio je početak pregovora. Albanija je, zajedno s Bosnom i Hercegovinom, najmanje napredovala u ispunjavanju kopenhaških političkih kriterija, te se kaže da je ostvaren "ograničen napredak".

Konačno, Kosovo je u specifičnoj situaciji jer pet od 27 zemalja članica ne priznaju njegovu neovisnost. Komisija zaključuje da je Kosovo nastavilo s naporima na usklađivanju svog zakonodavstva s europskim standardima i da je u nekim područjima postiglo napredak. (Hina/jk)

 

Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox