SSSH: Kakvu je mirovinu moguće očekivati od niskih plaća?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) protivi se bilo kakvom povećanju doprinosa za drugi mirovinski stup zbog niskih plaća u Hrvatskoj, neizvjesnih prinosa mirovinskih društava i moguće još veće bijede u starosti te stoga akademsku zajednicu i stručnu javnost preventivno već sad poziva na otpor takvim namjerama Vlade.

Istaknuo je to na današnjoj konferenciji za medije predsjednik SSSH Mladen Novosel dodavši da ih je na takvo reagiranje potaknuo prošlotjedni intervju u dnevnom tisku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića. Tada je ministar najavio da će se već od iduće godine povećati doprinos za drugi mirovinski stup sa 5 na 7 posto te da to neće ići na teret neto plaća, što je Novosel prokomentirao 'o tom potom'.

Prozvavši hrvatsku Vladu da dosljedno slijedi prvobitni scenarij o mirovinskom sustavu pod utjecajem Svjetske banke, i da pritom nije ni malo 'olabavila' stavove, misleći i dalje da treba postepeno povećavati doprinose za drugi mirovinski stup.

Plaće su također izuzetno niske, a na prosječnu plaću od oko 5.200 kuna, doprinos za drugi stup iznosi 375 kuna, i ako uzmemo činjenicu da preko dvije trećine hrvatskih radnika prima plaću i manju od prosječne onda se postavlja pitanje kakvu mi to mirovinu možemo očekivati iz tog stupa, kaže Novosel.

"Crkavica" od mirovine

Savjetnica SSSH za socijalnu politiku Jagoda Milidrag Šmit, kaže da je problem i to što sama činjenica uvođenja drugog mirovinskog stupa mijenja odnose u prvom stupu što nema nigdje. Svugdje su u Europi profesionalne sheme javnog mirovinskog osiguranja u koje uplaćuju i radnici i poslodavci, ali je to onda dodatak na mirovinu iz prvog stupa. A kod nas, kako navodi, mijenjanjem odnosa u prvom stupu sadašnja mlađa generacija zaposlenih dobivat će 'crkavicu' od mirovine koja će se zvati 'osnovna', plusu ono što kapitalizirate. (Hina/jk)

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox