SSSH traži da Vlada pomogne radnicima KIO Keramike

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je danas pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem traži da Vlada, na isti način kao i radnicima Đakovštine, pomogne radnicima KIO Keramike iz Orahovice.

 

Bivšim radnicima Đakovštine odlukom Vlade su, na teret sredstava proračunskih rezervi, isplaćene otpremnine, a temeljem sklopljenog ugovora između predsjednice Vlade i predstavnice radnika. SSSH postavlja pitanje je li Vlada taj ugovor sklopila temeljem odgovarajućih odredbi Zakona o obveznim odnosima.

SSSH traži da Vlada na isti način, temeljem pozitivnih zakonskih propisa, obešteti i pomogne radnike KIO Keramike, ali i radnike svih tvrtki koje su završile u stečaju, počevši od 1996. godine kada je donesen Stečajni zakon, a koji nisu naplatili svoja potraživanja u cijelosti.

U stečajevima su završili bez svoje volje i utjecaja, zahvaljujući loše provedenoj privatizaciji, toleriranju financijske nediscipline i nefunkcioniranju pravne države i tako izgubili svoja potraživanja.

Ako Vlada ne prihvati taj zahtjev, SSSH će smatrati kako se radi o diskriminaciji radnika – vjerovnika i pogodovanju samo jednoj grupi radnika za koju je Vlada procijenila da ima svoj politički interes, kaže se u pismu. (Hina)

 

Foto: Maja Santosi/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox