Stabilizacija tržišta nekretnina u Hrvatskoj, svjetsko tržište i dalje slabo

Hrvatsko tržište nekretnina stabiliziralo se u trećem tromjesečju, pokazalo je najnovije istraživanje Global Property Guidea, dok su prosječne cijene na svjetskim tržištima i dalje ukazivale na slabost u sektoru.

U Hrvatskoj su cijene kuća prilagođene za inflaciju porasle u trećem tromjesečju za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada su se smanjile za 1,75 posto. Na godišnjoj su se razini smanjile za 4,59 posto, nakon što su u drugom tromjesečju zabilježile pad na godišnjoj razini za 6,55 posto. U prošlogodišnjem su trećem tromjesečju pale na godišnjoj razini za 5,53 posto.

Time se Hrvatska našla u skupini europskih zemalja u kojima je pad cijena nekretnina na godišnjoj razini usporio. U Global Property Guideu u toj skupini nabrajaju još i Tursku, Rusiju, Mađarsku, Grčku i Ukrajinu. Nominalne cijene nekretnina pale su u Hrvatskoj u trećem tromjesečju za 0,35 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su se smanjile za 0,81 posto. Na godišnjoj razini bile su manje za 2,62 posto, nakon 4,4-postotnog pada u prethodnom tromjesečju. U lanjskom trećem tromjesečju smanjile su se na godišnjoj razini za 4,52 posto.

Istraživanje obuhvaća ukupno 44 zemlje, a u Global Property Guideu zaključuju da je prosječna izvedba tržišta nekretnina u tim zemljama u trećem tromjesečju ponovo bila slaba.Tako navode da je od ukupno 44 zemlje pad cijena kuća zabilježen u njih 25. Najslabiji rezultat bilježila je Irska, gdje su cijene prilagođene za inflaciju na godišnjoj razini pale za 15,61 posto, po najvišoj stopi od 2008. U odnosu na prethodno tromjesečje smanjile su se za 4,25 posto.Najveći rast cijena kuća zabilježen je pak u Indiji i Brazilu. U Europi najveći je skok cijena zabilježio Beč, gdje su cijene na tromjesečnoj razini poskočile 5,44 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox