Stiglo 37.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata

Foto: Shutterstock

Do 15. studenoga prispjelo je 37.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, izvijestila je u Sisku ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak - Taritaš na sastanku s nekoliko stotina poljoprivrednika. 

I za poljoprivrednike Sisačko-moslavačke županije legalizacija bespravno izgrađenih objekata, ponajprije gospodarskih zgrada, postala je golemi problem, većina ih je nedovoljno obaviještena o postupku legalizacije, a najviše je upita poljoprivrednika bilo o relativno visokoj cijeni legalizacije. Odgovarajući na pitanja o tim iznosima ministrica je napomenula kako je veliki udio u ukupnoj cijeni obaveza plaćanja komunalnog doprinosa, kojeg određuju jedinice lokalne samouprave. Smatra da bi gradovi i općine trebali odobriti plaćanje komunalnog doprinosa u ratama na pet godina uz jednu godinu počeka.

Kako bi svojim građanima omogućili da što bezbolnije obave legalizaciju u nekim su općinama već predložili da komunalni doprinos iznosi simboličnu jednu kunu, kazala je ministrica Mrak - Taritaš. Upozorila je da je rok za legalizaciju objekata za koje su izdana rješenja za rušenje kraj ove godine, a za ostale do 30. lipnja iduće godine. Iako bageri neće rušiti gospodarske objekte poljoprivrednika, pozvala je poljoprivrednike da provjere papire o svojim objektima te da se što prije odluče za legalizaciju.

Što će građani duže čekati s legalizacijom, ona će im biti sve složenija i sve veći financijski teret. Osim toga, poljoprivrednici s nelegaliziranim objektima plaćat će drukčiji porez, a neće moći koristiti poljoprivredne poticaje. Zbog toga ćemo u ministarstvu nastojati stvoriti što povoljnije uvjete za podnošenje zahtjeva, napomenula je.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, kako je izvijestila županica Marina Lovrić Merzel, podneseno je 260 zahtjeva za legalizaciju, a oko 40 posto ih je već riješeno ili su u postupku rješavanja. S odobravanjem je primljena županičina najava kako će Sisačko-moslavačka županija svaki postupak legalizacije subvencionirati s 5.000 kuna. Uoči razgovora s poljoprivrednicima ministrica Anka Mrak - Taritaš posjetila je poljoprivredno gospodarstvo Ivana Kukurića u Gušću. Vlasnik imanja, koji je podnio zahtjev za legalizaciju, upoznao ju je s problemima s kojim se u tom postupku susreću poljoprivrednici. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox