Stižu šerifi: Javni ovršitelji utjerivat će dugove bez sudova

Za mjesec dana izabrat će se 100 javnih ovršitelja u 65 gradova, a od 1. siječnja 2012. godine oni će samostalno bez sudova, provoditi ovrhe nad stanovima, kućama, automobilima, plaćama i drugim prihodima građana, piše Jutarnji list.

Javni ovršitelji će i voditi dražbe na kojima će prodavati oduzete stvari, a novac će odmah ići na račun vjerovnika. Ovršitelji će odgovarati samo Ministarstvu pravosuđa. U Zagrebu će biti 20 ovršitelja, u Splitu sedam, u Rijeci 5, a u Zadru i Osijeku po četiri.

Cilj uvođenja novog zanimanja - javni ovršitelj je rasterećenje sudova koji su zatrpani sa 100.000 neriješenih ovrha. Sudovi će kontrolirati postupak i odlučivati o žalbama na odluke javnih ovršitelja. No, pravni stručnjaci su protiv uvođenja javnih ovršitelja jer će se javni ovršitelji naplaćivati iz postotka zaplijenjene imovine ili prihoda.

Javni ovršitelji moći će provesti ovrhu nakon što građanin sudsku odluku o ovršnom postupku odnese najbližem javnom ovršitelju, ali i na usmeni zahtjev građana. Javni ovršitelji imat će ovlasti ući u bazu podataka Porezne uprave i MUP-a i vidjeti imovinu dužnika. Oduzeta imovina čuvat će se u skladištima, a mnogi ovakav sustav naplate potraživanja nazivaju šerifskim jer otvara put različim malverzacijama. (jk)

 

 

Izvor: tiskano izdanje Jutarnjeg lista, 25. kolovoza 2011.

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox