Što se proteklih 15 godina događalo u Monteru, Uzoru i Jadrankamenu?

Radnici splitskog Montera jutros su se prosvjedno prošetali oko zgrade svoje tvrtke nakon čega su, nezadovoljni jer se njihovi problemi ne rješavaju pa već deset mjeseci ne primaju plaće, stigli pred zgradu Županijskog suda u kojoj se nalazi splitsko Državno odvjetništvo.

Tamo su se zadržali kraće vrijeme pozvavši sve relevantne državne institucije da im pomognu u rješavanju njihove situacije, najavivši kako će zabraniti direktoru ulazak u zgradu Montera jer za njih ništa ne radi niti ih o čemu obavještava.

Na taj način želimo Poreznoj upravi, DORH-u, USKOK-u, policiji, sudu i drugim institucijama skrenuti pozornost da obrate pažnju na događaje u proteklih 15 godina u Monteru, Uzoru i Jadrankamenu. Malo je toga previše i simptomatično što se događalo, puno novaca je u igri da mi danas ne bi imali deset plaća. Već smo mjesec dana u štrajku, a još nitko od odgovornih nije reagirao, rekla je novinarima sindikalna povjerenica u Monteru Marijana Kolak.

Podsjetila je da su radnici tih tvrtki zbog neisplate deset plaća i doprinosa, te za nepokretanje stečaja Državnom odvjetništvu podnijeli kaznene prijave protiv odgovornih osoba, među kojima su članovi Nadzornog odbora Bruno Orešar, Alen Galić i Zvonimir Orešar, član Uprave Ante Katura i prokuristica Nada Sardelić.

Izvjestan stečaj

U našoj situaciji stečaj je izvjestan jer jednostavno nemamo kud. Molimo državne institucije da nešto poduzmu jer su milijuni nestali iz naših tvrtki, dodala je Kolak.

Najavila je da će iduća akcija biti preuzimanje Montera u ruke radnika. Zaključat ćemo vrata i Upravi nećemo dati unutra jer oni u Monteru nemaju više što raditi, rekla je Kolak.

Sindikalna povjerenica u Uzoru Ljiljana Šućur izjavila je kako radnici te tvrtke očekuju stečaj s preustrojem. Tražimo od državnih institucija da identificiraju one koji su nas opljačkali. Zna se gdje je mjesto kriminalcima, u zatvoru, dodala je Šućur. (Hina/jk) 

 

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox