Što sve očekuju potencijalni poslodavci?

Da Sizif živi u Hrvatskoj u današnje vrijeme, bio bi kažnjen traženjem posla. On ne živi u našoj državi, ali 320 000 građana živi i kažnjeni su burzom rada. Jutarnji list donosi iskustva direktorice regionalne prodaje u tvrtki za distribuciju hrane koja je u 38. godini bila primorana na Sizifov posao u Hrvatskoj - traženja posla.

Stara kineska poslovica kaže da - dok ti se jedna vrata ne zatvore, druga ti se ne otvore. Nije samo problem što je poslovica stara, već je i kineska, pa u našoj domovini ne vrijedi. Burzovna kandidatkinja, koju Jutarnji list navodi, ima dvije struke (veterinarsku i trgovačku) te godine iskustva i rezultate. Prvi korak novo-nezaposlene bio je slanje životopisa na razne natječaje, no nakon višetjednog vremeskog perioda, shavtila je da je to kao slanje pisma djeda mrazu. Naši poslodavci nemaju običaj obavijestiti kandidate o ishodu natječaja.

Super biljke, super prilika

Ipak, javila se gospođa iz firme koja nudi posao prodaje zamjenskog šećera po ljekarnama. Jedan od uvjeta je bio otkup 6000 biljaka, a za distribuciju neka se sama snalazi. Spomenimo kako su je uvjeravali da se te biljke prodaju ko halva, navodi Jutarnji list. Sljedeći poslodavac je nudio vrtoglavu plaću od 5 000kn, no samo ako se ispuni izrazito ambiciozno potavljen mjesečni plan. U opis posla ulazi 2 000 kilometara terenskog rada osobnim automobilom. Upitom tko pokriva troškove puta izazavala je čuđenje. Troškovi su uračunati u plaću, zato i je tako visoka - bio je odgovor koji je definitvno riješio moguće dvojbe glede zaposlenja.

Pogubno odbijanje dodatne zarade

Na natječaju za prodaju kozmetike bila je prekvalificirana, a posao je dobila osoba koja je imala vezu; taj joj podatak čak nije ni zatajen. Konačno je došla ponuda poznate i uspješne marketinške agencije. Posao putnika koji prodaje usluge. No poslodavac je imao i prijedlog za još bolju zaradu. Rad na crno i prijava na birou, time bi dobivala 3 000kn plaće i još 2 000kn sa biroa, a to je pristojna mjesečna zarada od 5 000kn. Kako je odbila rad na crno, poslodavac je ostao uvrijeđen, navodi Jutarnji list. Pouka - nikad ne znate čime možete uvrijediti potencijalonog poslodavca.

Fakture i predračuni bez cijena

Očajna nezaposlenošću, prihvatila je posao u telemarketingu kod vrlo ekscentričnih poslodavaca, mađioničarskih očekivanja. Prodaja opreme za igrališta trebala se odvijati telefonom i bez cijenika. Zašto? Jer kupci koji se raspituju za cijene, su špijuni koji će neznatno sniziti cijene te takvom ponudom oteti klijenta - tvrde vlasnici firme u kojoj je nedugo bila zaposlena. Kako joj nijedno čudo nije pošlo za rukom dobila je otkaz. Opet se bavi Sizifovim poslom u Hrvatskoj.(mš)

 

 

Izvor: tiskano izdanje Jutarnjeg lista, 20. siječnja 2010., broj 4502

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox