Štrajk radnika Konstruktora

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Stotinjak radnika splitskog Konstruktora jutros je započelo štrajk na gradilištu Sirobuja, a pridružile su im se i radnici te tvrtke na drugim gradilištima u Hrvatskoj. 

Radnici traže da im se isplati šest plaća, regresi, otpremnine te da im uprava uplati doprinose za zadnje dvije godine ili u suprotnom da se proglasi stečaj poduzeća. Više od tisuću radnika Konstruktora diljem Hrvatske posljednjih mjeseci živi u teškim uvjetima, a u nedostatku plaće im pomažu roditelji i obitelj zbog čega su i stupili u štrajk, kaže Elis Jonjić, jedan od radnika tog posrnulog poduzeća.

Bilo nam je obećano da će nam plaća biti uplaćena do petka, ali to se, kako što smo i očekivali, nije dogodilo. S ovim današnjim štrajkom želimo da i javnost čuje što se događa, rekao je Jonjić. Kazao je i kako su se radnici Konstruktora na Sirobuji jutros počeli učlanjivati u Sindikat građevinara Hrvatske jer njihov "Nezavisni građevinski sindikat ništa ne radi za zaštitu radnika".

Konstruktorovi radnici su dodali kako im je krivo što stotinjak inženjera tog poduzeća nije stupilo u štrajk zajedno s njima iako su u načelu zadovoljni odazivom na štrajk. Njihov prosvjed održan u srijedu pred zgradom uprave u središtu grada, kada ih se okupilo oko pedesetak, očito nije pomogao da dobiju ono što im je obećano, a to je do proteklog petka uplata jedne plaće te do sredine studenog još dvije. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox