Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Mirenje kao alternativa sudskom procesu

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Imamo dugogodišnju suradnju s poslovnim partnerom koji u posljednje vrijeme ne izvršva svoje preuzete obveze te nam ne isporučuje ugovorenu kvalitetu robe, niti nam istu dostavlja na vrijeme, zbog čega smo pretrpjeli gubitke koje nam on ne želi priznati niti nam želi namiriti tako pretrpljenu štetu. Imamo namjeru podići tužbu, no možemo li poduzeti još nešto prije toga? Pitanje je postavio pretplatnik S.K. iz Varaždina, a odgovor na njega dat će savjetnik Poslovnog savjetnika Stipe Šola.

ODGOVOR: Podizanje sudske tužbe i ulazak u dugotrajno neizvjestan i skupi postupak s bilo kim, jedna je od opcija rješavanja sporova. Ima li i drugih načina - svakako da!

Medijacija, odnosno mirenje zasigurno vam u tome može pomoći. U razmatranju mogućih načina rješavanja sporova: tužba, arbitražni postupak, medijacija, trebali bi trezveno razmotriti na koji od mogućih opcija možete ostvariti svoj cilj. Zapravo, trebali bi odrediti svoj interes, onaj primarni koji bi htjeli postići prije nego li uđete u pravnu "bitku". Svakako bi trebalo razmotriti i ono što ćete, ulazeći u pravnu "bitku", ukoliko i ostvarite primarni cilj, što ćete ili bi mogli izgubiti, na koji način će druga strana, ostali vaši kupci ili dobavljači roba i usluga  gledati na tu vašu opredijeljenost da sporove riješavate tužbama.

Ne želimo vas uvjeravati kako je modijacija najbolje rješenje za vas. Zapravo, želimo vam predočiti kako u svakom sukobu, strane uključene u spor trebaju uzeti mirenje - posredovanje u obzir kao ozbiljnu alternativu sudskom procesu, arbitražom ili bilo kojem od drugih mogućih načina suočavanja i rješavanja problema.

U svakom poslovnom odnosu ima uspona i padova, onih dobrih i onih manje lijepih trenutaka. Čitnjem sudske presude jedna od strana bit će izrazito nezadovoljn, druga izrazito zadovoljna ili će obje biti podjednako nezadovoljne, a gotovo je sigurno kako je njihova poslovna suradnja nakon sudske presude, ma kakva ona bila, završila.

Medijacija pak nudi win-win rješenje.

(PS/Z.R.)

 Cjelokupni odgovor potražite u broju siječanj/veljača 2014. Poslovnog savjetnika. Više na linku....

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

PS/Z.R.


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox