Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Otkaz i obveza savjetovanja s radničkim vijećem bez članova vijeća

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik, te putem telefona renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Što napraviti kada nakon raspisivanja izvanrednih izbora za radničko vijeće zbog nedostatka članova nitko ne pristane da ga se uvrsti u listu za članstvo, a zbog namjere za otkazivanjem ugovora o radu iz gospodarskih razloga određenim radnicima, imamo obvezu se savjetovati s radničkim vijećem?

Pitanje je postavio čitatelj iz M.T. iz Zagreba, a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnika, Daniel Sever, diplomirani pravnik.
Odgovor: Prema članku 141. Zakona o radu (NN 93/14.) radnici imaju pravo na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, izabrati jednog ili više svojih predstavnika u radničko vijeće koji će ih zastupati kod poslodavca u zaštiti i promicanju njihovih prava i interesa. Pri tome postupak utemeljenja radničkog vijeća pokreće se isključivo na prijedlog sindikata ili najmanje 20% radnika zaposlenih kod određenog poslodavca. Iz pitanja proizlazi da je radničko vijeće zbog nedostatka članova prestalo postojati.....(PS/SŠ)

Cjelokupni odgovor potražite u broju lipanj  2015.  Poslovnog savjetnika. Više na linku....  

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika.

Ukoliko ste pretplatnik Poslovnog savjetnika, pitanje možete postaviti putem telefona u za to predviđeno vrijeme, naši savjetnici rado će vam odmah odgovoriti i riješiti vaše nedoumice iz područja poreza, prava i radnih odnosa. NAPOMENA: savjetnici NE odgovaraju na pitanja iz područja računovodstva, npr. knjiženja u glavnoj knjzi, te na pitanja vezano uz popunjavanje raznih poreznih obrazaca. Na takva pitanja dajemo savjete u okviru pretplate na časopis "Računovodstvo i porezi u praksi".

Call centar možete koristiti dva dana u tjednu, ponedjeljkom i petkom, na posebnom broju telefona uz jedinstveni tajni pretplatnički PIN koji se nalazi na vašem R1 računu za uplaćenu godišnju pretplatu na Poslovni savjetnik.

Više informacija o pretplati na časopis Poslovni savjetnik i načinu korištenja savjetničkih usluga možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742 svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox