Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Plaća i ugovoreno korištenje službenog automobila u privatne svrhe

Poslodavac je radniku omogućio korištenje službenog automobila u privatne svrhe radnika i isto predvidio aneksom ugovora o radu. Može li radnik potraživati na ime takve usluge od poslodavca dodatna davanja (npr. doprinose) koja su inače predviđena samo za plaću radnika? Zanimalo je pretplatnika iz Kutine, a odgovor na njegovo pitanje dat će stručnjak za pravna pitanja časopisa Poslovni savjetnik Daniel Sever.

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Odgovor: S obzirom da je korištenje službenog automobila u privatne svrhe radnika bilo predviđeno u ugovornim odredbama zaključenim između poslodavca i radnika, takva „usluga“ radniku mogla bi podlijegati obračunu doprinosa i poreza na dohodak. Naime, i pravno i teoretski itekako je moguće da poslodavac radniku sukladno ugovornim odredbama Ugovora o radu (ili aneksa ugovora) pruži neku naknadu u stvarima ili uslugama, odnosno u naravi, a za koju radnik ne isplaćuje poslodavcu nikakvu cijenu. Međutim i tada je poslodavac dužan taj primitak prikazati kao...(LP)

Cjelokupni odgovor potražite u broju svibanj Poslovnog savjetnika. Više na linku....

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox