Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Profesionalna bolest i bolest u svezi s radom - obveze poslodavca i prava radnika

Kad je radniku utvrđena profesionalna bolest, koje su obaveze poslodavca i koja su prava radnika? Ako je u pitanju bolest u vezi s radom koja su tada prava radnika vezano za profesionalnu bolest, a koje obaveze poslodavca?


Pitanje je postavio čitaljelj A.F. iz Zagreba, a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnik, Daniel Sever
Odgovor: Profesionalne bolesti su bolesti izazvane dužim, neposrednim utjecajima procesa rada i uvjeta rada na određenim poslovima. Karakterizira ih direktna i/ili nesumnjiva povezanost s radnim mjestom i njegovim štetnostima, a definirane su kroz tri zakona: Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakon o listi profesionalnih bolesti. Profesionalne bolesti u pravilu se pojavljuju nakon… (PS/SŠ)

 

Cjelokupni odgovor potražite u broju listopad 2016.  Poslovnog savjetnika. Više na linku....  

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik 

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com 

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika.

Ukoliko ste pretplatnik Poslovnog savjetnika, pitanje možete postaviti putem telefona u za to predviđeno vrijeme, naši savjetnici rado će vam odmah odgovoriti i riješiti vaše nedoumice iz područja poreza, prava i radnih odnosa. NAPOMENA: savjetnici NE odgovaraju na pitanja iz područja računovodstva, npr. knjiženja u glavnoj knjzi, te na pitanja vezano uz popunjavanje raznih poreznih obrazaca. Na takva pitanja dajemo savjete u okviru pretplate na časopis "Računovodstvo i porezi u praksi".

Call centar možete koristiti dva dana u tjednu, ponedjeljkom i petkom, na posebnom broju telefona uz jedinstveni tajni pretplatnički PIN koji se nalazi na vašem R1 računu za uplaćenu godišnju pretplatu na Poslovni savjetnik.

Više informacija o pretplati na časopis Poslovni savjetnik i načinu korištenja savjetničkih usluga možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742 svakim radnim danom od 8 do 16 sati.
 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox