Stručnjaci upozoravaju: U Hrvatskoj se prodaje ''lažni med'' turskih proizvođača

U Hrvatskoj se prije nekoliko dana pojavio turski proizvođač koji je tvrtkama nudio lažni med, industrijski proizveden, što je alarmantno jer u Hrvatskoj nema adekvatnog laboratorija za detekciju patvorenog meda, istaknuo je predsjednik Grupacije pčelarstva HGK Zlatko Gregačević.  

Vlasnik tvrtke PIP Ivan Bračić kazao je kako je i njegova tvrtka odbila ponudu Cem Özakgüla, predstavnika turske tvrtke "Hasal" iz Izmira koji im je nudio sirup, odnosno lažni med.

Bračić je kazao i kako se najviše lažnog meda prodaje kao med pakiran u vrećicama koje se prodaju u kafićima, bolnicama, domovima, te u kadicama i malim staklenkama koje se prodaju u hotelima, u većini mednih likera i u dosta sirupa koje se prodaju u ljekarnama kao dodaci prehrani.

I Mateja Fanuko iz tvrtke Medo-flor smatra kako je nužna nabavka uređaja za otkrivanje patvorenog meda.

Lažni med je izmišljotina zbog pada prodaje

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) Martin Kranjec u telefonskoj izjavi je rekao kako u Hrvatskoj nema patvorenog meda i kako je to izmišljena priča jer je otkupljivačima pala prodaja budući da sve više ljudi kupuje na kućnom pragu.

Što se laboratorija tiče, kazao je kako HPS u suradnji sa Hrvatskom poljoprivrednom agencijom (HPA) unazad nekoliko godina radi na otvaranju laboratorija za kontrolu kvalitete meda i otvorenje i službeni početak rada održat će se 16. studenog u Križevcima. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox