'Stup srama' za poslodavce koji ne isplaćuju plaće

Točnih podataka o tome koliko radnika u Hrvatskoj radi, a da za za to nije plaćen, nema. Dio problematičnih poduzeća otišao je u stečaj, no sindikati izlaze s brojkom do 80.000 radnika koji rade bez plaće.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak stvorit će se pravna pretpostavka za kreiranje nove liste dužnika, onih koji radniku ne plaćaju rad.

Prema riječima Ministarstva financija, već je uvedeno nekoliko mjera posebnim propisima, a njima u prilog ovim se Zakonom propisuje da Porezna uprava može objaviti listu poslodavaca za koje je sukladno dostavljenim propisanim izvješćima vidljivo da ne isplaćuju plaću svojim radnicima.

Ministarstvo kao predlagatelj izmjena ističe kako je ‘odlučno osigurati’ da svi poslodavci pravovremeno podmiruju dospjelu obvezu prema svojim radnicima s ciljem jačanja financijske discipline kao ‘odlučne komponente za funkcioniranje i zaštitu pravnog poretka, javnog morala, gospodarskog napretka i socijalnog blagostanja građana’.

Kada je 2012. godine uvedena obveza da se bez uplaćenih obveznih doprinosa i poreza plaća ne može isplatiti, pretpostavljalo se da takvih radnika ima preko 100 000. U međuvremenu je dio poduzeća otišao u stečaj pa je i broj radnika bez plaće smanjen. Plaća i naknada plaće za prethodni mjesec, radniku se isplaćuje najkasnije do 15. dana u idućem mjesecu, osim ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno. (PS/LP)

Izvor:Profitiraj.hr

Više na: http://www.profitiraj.hr/novosti/na-stupu-srama-i-poslodavci-koji-ne-isplacuju-place/

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox