Sud: Marković nije diskriminirao gay populaciju

Predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković nepravomoćno je oslobođen optužbe da je diskriminirao gay populaciju izjavom da za hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer "nogomet igraju samo zdravi ljudi".

Sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda Jasenka Grgić u cijelosti je odbila tužbu Centra za LGBT ravnopravnost (udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centra za mirovne studije koji smatraju da je čelnik HNS-a i prijašnjim izjavama dokazao da je homofobna osoba.

Marković je u odgovoru na tužbu naveo da je njegova izjava u Večernjem listu pogrješno shvaćena te da se odmah nakon objave ispričao, a njegovi odvjetnici ustvrdili su kako nije dokazana ni subjektivna ni objektivna diskriminacija, već je riječ o osobnom vrijednosnom sudu. Ocijenili su i kako je nejasno tko je točno povrijeđen Markovićevim izjavama.

Kontra i Iskorak su zbog slične izjave nedavno tužile i izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, no i u tom slučaju je tužba odbijena uz obrazloženje da se Mamić koristio pravom slobode govora i iznosio svoje mišljenje. (Hina/jk)

 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox