Suđenje Sanaderu počinje 28. listopada

Suđenje Ivi Sanaderu za navodno uzimanje provizije od Hypo banke počet će 28. listopada, odlučio je na pripremnom ročištu sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić koji će voditi prvi sudski postupak protiv bivšeg premijera.

Turudić je iza zatvorenih vrata na pripremnom ročištu, koje je trajalo oko sat i pol, prihvatio sve USKOK-ove dokazne prijedloge i svjedoke koji će se saslušati na suđenju Sanaderu koje bi trebalo početi točno za dva tjedna. Riječ je o suđenju u kojemu će se Sanader braniti od optužbe za ratno profiterstvo, to jest da je 1994. i 1995. kao zamjenik tadašnjega ministra vanjskih poslova Mate Granića primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.

Sanader je na današnje ročište doveden iz zatvora u Remetincu kroz stražnji ulaz suda. Dovezen je oko 9 sati u pravosudnom kombiju, u pratnji policijskih vozila, a na sud je stigao u odijelu, bijeloj košulji i kravati. Nakon ročišta odvezen je natrag u zatvoru kojemu je od sredine srpnja kada ga je izručila Austrija.

Sudac Turudić nakon ročišta nije želio ništa reći, a glasnogovornik suda Krešimir Devčić je izvijestio da se Sanader očitovao da je razumio optužnicu i da se ne smatra krivim. Kazao je da je vijeće pod predsjedanjem Turudića prihvatilo sve dokaze i svjedoke USKOK-a, dok se prijedlozi obrane danas nisu razmatrali. Obrana je ranije najavila da će tražiti saslušanje desetak svjedoka koje USKOK nije ispitao tijekom višemjesečne istrage te prikupšljanje određene dokumentacije koje nema u spisu.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš kazala je da će USKOK pozvati 19 svjedoka, a prvi će svjedočiti bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić i Nikica Valentić koji je u vrijeme navodnog uzimanja provizije bio premijer. Hoće li Sanader na početak prvog suđenja doći iz zatvora ili sa slobode znat će se 18. listopada kada će sud ponovno odlučivati o određivanju istražnog zatvora. Njegovi branitelji najavili su da će nakon toga, ovisno o sudskoj odluci, odlučiti o mogućem zahtjevu da se bivšeg premijera pusti iz zatvora uz višemilijunsku jamčevinu. (Hina/HT)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox