Suđenje Sanaderu sve bliže kraju: USKOK iznosi završni govor

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

USKOK bi danas trebao iznijeti svoj završni govor u slučajevima Hypo i INA-MOL, a bivšem premijeru Ivi Sanaderu sudac Ivan Turudić prvu presudu trebao bi izreći u petak ili početkom idućeg tjedna.

U završnim govorima zamjenice ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš i Vanja Marušić potkrijepit će tvrdnje iz optužnice koja Sanadera tereti za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita od mađarskog MOL-a u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Sanader je, nasuprot tužiteljstvu, od početka postupka, a posebno u svojoj obrani odbacio sve optužbe. Za svoj je kazneni progon optužio glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića te nasljednicu na čelu HDZ-a i vlade Jadranku Kosor, piše dnevnik.hr 

Sanader se požalio i da je zakon po kojem ga se tereti za ratno profiterstvo tu samo zbog njega ističuči da se do sada nije primjenjivao ni na kom osim na njemu. Rekao je i da su kredit kojim je Hrvatska nakon osamostaljena kupila zgrade diplomatskih predstavništva, a za koji mu je navodno isplaćena provizija, dogovarali tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić uz blagoslov državnog vrha i prvog predsjednika Franje Tuđmana. Na optužbe da je od MOL-a primio 10 milijuna eura mita u zamjenu za upravljačka prava u Ini Sanader je rekao da su to laži Roberta Ježića.

Nakon USKOK-ovog iznošenja završne riječi svoje bi završne govore u četvrtak trebala iznijeti Sanaderova obrana.  A nakon toga sudac Ivan Turudić u petak ili početkom idućeg tjedna trebao bi objaviti presudu protiv Ive Sanadera. (HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox