SUPERPRODAVAČ (live): Mini trening: DAVOR BILMAN: Insights: tipologija kupaca

U organizaciji časopisa Poslovni savjetnik i Tomislava Bekeca

U nastavku konferencije Superprodavač velik broj sudionika priključio se mini treningu Davora Bilmana pod nazivom  Insights: Tipologija kupaca ili Kako (o)farbati kupce?.  Na opušten način u interakciji s predavačem okupljeni su se mogli upoznati s četiri tipa osobnosti:  crvenim,  žutim, zelenim i plavim tip i naučiti kako prodavati pojedinom tipu osobnosti.

Crveni i plavi tip osobnosti su orijentirani na zadatke, mišljenje i razum, a žuti i zeleni tip su orijentirani na ljude i emocije. Primjerice crveni i plavi tip će pritiskati zadacima i rokovima zaposlenike i suradnike, dok će žuti i zeleni raditi stvari polaganije, ići će na kave s kolegama i drugo.

Crveni i žuti tip su introverti, drže se sebe i svoga posla. Oni su suzdržaniji, promišljeniji, oprezniji, treba im mir i privatnosti. Zanima ih dubina i detalji u životu, Dugo razmišljaju, a tek poslije možda nešto naprave.

Plavi i zeleni su ekstroverti, puno su otvoreniji, zanima ih širina interesa, prvo naprave nešto a tek onda promišljaju jesu li to trebali napraviti.  Oni su društveni i od akcije te ne skrivaju osjećaje.

Misaoni tip ( crveni i plavi tip osobnosti) se povodi za načelima pravednosti i realnosti, dok se emotivni (zeleni i žuti tip osobnosti) povode za harmoničnim ljudskim odnosima.

No, ljudi najčešće sebe ne vide onako kako ih vide drugi, rekao je Bilman. Znanje o pojedinim tipovima osobnostikupaca moguće je iskoristiti u prodaji, zaključio je.

 

 

 

 


Tipovi osobnosti:

Crveni- zahtjevan, jake volje, ustrajan, stvaran

Plavi-otvoren, direktan, vole nove stvari

Zeleni- oprezan, ozbiljan, analitičan

Žuti- emocionalan, pričljiv, sklon ljudima

 

 

 

 

 

 

 


Autor: Jasmina Kolić

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox