Suradnja – sinergija za kreativna rješenja i treće alternative

„Suradnja“ je fenomen koji apsolutno zaslužuje našu pozornost. Još od davnih vremena, kada je osmišljena poslovica „Složna braća kuću grade, a nesložna ruše“ ljudi su znali cijeniti vrijednosti suradnje i blagodati koje ona donosi.


Bili mi svjesni toga ili ne, suradnja zauzima središnje mjesto u svemu što radimo; u obitelji, organizaciji (tvrtci) ili društvu u cjelini. Čovjekova kreativnost i produktivnost gotovo uvijek ovise „o drugima“: bračnom partneru, kolegama i šefu na poslu, javnim službenicima. Navedeno je posebno istinito u današnje doba visoke razine međupovezanosti i međuovisnosti (uzmimo u razmatranje samo ovo digitalno doba pred nama). Čini se kako pojedinac, sam za sebe ne može ništa značajno postići. Gotovo svi problemi i izazovi s kojima se danas susrećemo spadaju u tzv. „teške probleme“ (eng. tough problems - konstatacija prof. dr.sc. S. Singer i Darka Marinca na predstavljanju NVK - izvješće o globalnoj konkurentnosti 2009-2010). 

Njih obilježava: - postojanje velikog broja međuovisnih varijabli te međusobna odvojenost uzroka i posljedice u prostoru i vremenu - što isključuje mogućnost parcijalnih rješenja (dio po dio); - uključenost većeg broja dionika koji uslijed razlika u interesima i vrednotama isti problem inepretitraju na različite načine, pa stoga i predlažu različita rješenja (npr. poslodavci, sindikati); - ponekad ih se uopće ne može definirati budući da se razvijaju na nov i nepredvidiv način (digitalno doba)

Tradicionalni pristup rješavanju problematike

Moderna znanost i umjetnost liderstva već duže vrijeme, a u vremenu digitalnog okruženja, sve intenzivnije ukazuje da se složeni problemi ne mogu rješavati uz pomoć tradicionalnog mehanističkog pristupa, toliko omiljenog svima nama, dakle aplikacijom gotovih teorijskih modela i na njima zasnovanih „rješenja“. Sposobnost analitičkog promišljanja, kao i posjedovanje znanja o relevantnim znanstvenim ili tehničkim teorijama sami po sebi nisu dovoljni. Već se duže vrijeme, a sada sve intenzivnije, radi na razvoju novih tehnologija, alata i metoda suradnje, primjerenih današnjim izazovima i složenim problemima skojim se susrećemo. Iako, treba naglasiti, kako su one još uvijek krhke, istovremeno predstavljaju jedini put kojim valja krenuti.

Autor teksta: Branko Pavlović 

Izvor: Poslovni savjetnik br. 149

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox