Suradnjom do softvera kao izvoznog proizvoda

Dvije izvozničke udruge Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera (CISex) i Hrvatski izvoznici (HIZ) potpisali su sporazum o suradnji temeljem kojeg će osim zajedničkih aktivnosti nastojati unaprijediti poslovno okruženja za povećanje izvoza te promovirati izvozni potencijal hrvatskog softvera.

Sporazum su potpisali predsjednici tih udruga, CISexa Luka Abrus i HIZ-a Darinko Bago naglasivši pritom kako vjeruju da zajedničkim radom i uz postojeće potencijale mogu pridonijeti da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja kvalitetnog softvera.

To, po riječima Abrusa, može pridonijeti i unapređenju hrvatskog gospodarstva u cjelini, jer će uz ostalo poticati i suradnju izvoznika softvera s izvoznicima ostalih industrija.

Izvozni ICT 7,6 posto

 Na novinarski upit imaju li procjenu vrijednosti softverske industrije u Hrvatskoj i Abrus i Bago su kazali da nemaju točnih podataka, ali da će poraditi na njima jer su sada kao i ostale usluge objedinjeni u sklopu podataka o izvozu roba.

Ako se u informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) uključe i neke druge djelatnosti onda taj izvoz premašuje 4 milijarde kuna, dok su za udjel izvozno orijentiranog ICT sektora u ukupnom broju izvoznika u prošloj godini kazali da je iznosio 7,6 posto, a u ostvarenom izvozu 2,8 posto. Abrus je iznio i podatke o samoj udruzi CISex koja je osnovana početkom ove godine, trenutno ima 85 članova, većinom izvoznih manjih i srednji softverskih tvrtki u kojima je jedan do 40 zaposlenih. (Hina/jk) 

 

Foto:  Luka Abrus, predsjednik CISex-a (Petar Glebov/PIXSELL)

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox