Sutra otvorenje plinovoda Sjevernog toka

Plinovod Sjeverni tok kojim će se ruski plin dopremati za Europu preko Baltika i to isključivo morskim putem u utorak će biti svečano pušten u rad, pošto je ogromnim radovima u kojima je sudjelovalo tisuću ljudi završena gradnja njegove prve cijevi.

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, francuski i nizozemski premijeri Francois Fillon i Mark Rutte te europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger otvorit će ventile prve cijevi plinovoda dugog 1.200 kilometara u istočnonjemačkome gradu Lubminu.

Plinovodom vrijednim 7,4 milijarda eura koji treba do kraja 2012. godine dobiti i drugu cijev, dopremat će se plin za 26 milijuna kućanstava u Europi. Cijevi su postavljene na dubini od 80 do 110 metara, a kada obje cijevi budu postavljene, kapacitet plinovoda doseći će 55 milijarda prostornih metara plina.

Projekt je povjeren konzorciju tvrtaka kojim dominira ruski Gazprom, a sudjeluju njemački partneri BASF i EON, nizozemski Gasunie i francuski GDF Suez.

Sjeverni tok trebao bi spriječiti nestašice kakvima je Europa bila izložena zadnjih godina zbog prijepora Rusije i Ukrajine oko cijene ruskog plina. Zimi 2009., Moskva je Kijevu zatvorila dotok plina, a Ukrajina, preko čijeg teritorija se plin doprema za Europu, na to je uzvratila zaustavljanjem tranzita. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox