Svaka druga žena oboljet će od bolesti srca

Svaka druga žena oboljet će od bolesti srca Bolesti srca još se uvijek smatraju uglavnom boljkom muškog spola diljem svijeta. Međutim, rezultati brojnih istraživanja, posebno onih provedenih u SAD-u, govore o tome kako su bolesti srca vodeći uzrok smrti i kod žena. Naime, u SAD-u više žena umire od srca nego od raka dojke, iako se rak dojke i dalje smatra najpoznatijom „ženskom bolešću“.

U SAD-u godišnje od bolesti srca umire oko pola milijuna žena, što je oko 57.000 više nego muškaraca. Američka organizacija The American Hearth Association procjenjuje da gotovo trećina žena pati od neke vrste srčane bolesti, a većina ih toga nije niti svjesna.

U Hrvatskoj posljednjih desetljeća svaka druga osoba umire od bolesti srca i krvnih žila.

Iako žene ne doživljavaju srčani udar češće od muškaraca, ipak više žena umire od srca u odnosu na muškarce, posebno onih mlađih od 50 godina, jer je kod žena vjerojatnost da će srčani udar biti smrtonosan dvostruko veća. Zbog svoje prezaposlenosti i raznih uloga koje žene imaju u životu (posao, obitelj, financije), žene često zanemaruju simptome koji bi mogli dovesti do ranog otkrivanja te liječenja koronarnih bolesti.

Naime, simptomi srčanog udara su kod žena mnogo drugačiji i suptilniji nego kod muškaraca. Kod muškaraca prilikom infarkta koronarne arterije eksplodiraju, što je praćeno jakom boli, dok kod žena prilikom infarkta koronarne arterije erodiraju zbog čega su i svi simptomi suptilniji i ponekad se srčani udar niti ne prepozna.

Neki od najčešćih znakova srčanog udara kod žena su:

• Bol u leđima, između lopatica

• Intenzivna iscrpljenost i neuobičajen umor

• Bol u licu, vratu, ušima, čeljusti i rukama

• Poremećaj spavanja

• Vrtoglavica

• Mučnina, povraćanje, gubitak apetita

• Teže znojenje, hladan znoj, znojenje za vrijeme manjih napora

• Zadihanost za vrijeme manjih napora

• Osjećaj tjeskobe i anksioznosti

• Neuobičajeno oticanje stopala, gležnjeva nogu ili trbuha

O tome zašto se još uvijek premalo govori o ženskom srcu i njegovoj zaštiti, te o važnosti prevencije srčanih bolesti kod žena, ispričala je i poznata američka kardiologinja C. Noel Bairey Merz: http://www.ted.com/talks/noel_bairey_merz_the_single_biggest_health_thre...

Kako pomažu omege -3?

Uloga omega-3 masnih kiselina u bolestima srca i krvnih žila već je dobro poznata. Klinički dokazi ukazuju da EPA i DHA omega-3 masne kiseline smanjuju rizične čimbenike bolesti srca, uključujući visok kolesterol i visok krvni tlak. Pokazalo se da riblje ulje smanjuje razinu triglicerida u krvi te smanjuje rizik od smrtnosti, moždanog i srčanog udara te neuobičajenog srčanog ritma kod osoba koje su već doživjele srčani udar. Pokazalo se i da riblje ulje pomaže kod sprečavanja i liječenja arteroskleroze (otvrdnjavanje arterija) usporavajući nastanak plaka i krvnih ugrušaka koji mogu začepiti arterije.

Istraživanja na širokim populacijama pokazala su kako uvođenjem omega-3 masnih kiselina u prehranu ili kao dodatak prehrani, pomaže spriječiti moždani udar uzrokovan gomilanjem plaka i krvnih ugrušaka u arterijama koje vode prema mozgu.

Više na www.springwoman.hr


(PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox