Svaki peti nezaposleni Hrvat ni ne traži posao

Hrvatska je jedna od zemalja Europe s najvećom stopom nezaposlenosti mladih, a prema podacima Eurostata gotovo svaki peti muškarac niti ne traži posao, piše Jutarnji list.

Razina nezaposlenosti, kažu analitičari Eurostata, ponajprije ovisi o krizi i poslovnim ciklusima, ''međutim, drugi faktori poput politike tržišta rada i demografskih trendova također utječu na kratkoročni i dugoročni razvoj događaja''.

Kad je riječ o nezaposlenosti u Hrvatskoj čini se da upravo i drugi faktori igraju veliku ulogu.

U proteklih nekoliko godina stopa zaposlenosti je popela se s 54 na tek 56 posto, dok je prosjek EU oko 65 posto. U Hrvatskoj je čak 7,1 posto radne snage ili 123.000 ljudi neaktivno, odnosno ne traži posao. Samo Italija i Bugarska imaju veći udio neaktivne radne snage. No, kad je riječ o muškarcima u dobi od 25 do 54 godine, najaktivnijem razdoblju, tu je Hrvatska ipak rekorder.

Oko 18 posto ili gotovo svaki peti Hrvat ne traži posao, a razlozi nisu bolest niti obiteljske okolnosti već neki drugi. Može se pretpostaviti da se odnose na umirovljene branitelje, što je ipak hrvatska specifičnost u odnosu na druge zemlje. (jh)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 9. siječnja 2012.
Foto: Petar Glebov, PIXSELL

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox