Sve manje se gradi: U godinu dana pad od 12,5 posto

Građevinski radovi u lipnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, u odnosu na isti mjesec prošle godine bili manji za 12,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku o fizičkom obujmu građevinskih radova temeljenih na odrađenim satima radnika na gradilištima.

Time je nastavljen daljnji pad građevinskih radova i to nešto izraženije nego u svibnju, kada je na godišnjoj razini zabilježen pad za 9,1 posto. Godišnje stope promjena izračunate iz kalendarski prilagođenih indeksa pokazuju da je u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, pad građevinskih aktivnosti na zgradama iznosio 15,9 posto, a na ostalim građevinama 10,5 posto.

Pad građevinskih radova na godišnjoj razini pokazuju i izvorni indeksi (kalendarski i sezonski neprilagođeni) po kojima je u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine zabilježen pad fizičkog obujma građevinskih radova za 15 posto, dok pad u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje iznosi 11,4 posto.

Prema desezoniranim indeksima, građevinski radovi u lipnju u odnosu na svibanj ove godine manji su za 3,6 posto. U lipnju je na novogradnjama odrađeno 57,6 posto sati rada, a na ostalim radovima 42,4 posto. Na zgrade se odnosi 45,4 posto odrađenih sati, a na ostale građevine 54,6 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox