Sve više lažnih i opasnih aplikacija za Android

Količina lažnih i opasnih aplikacija namijenjenih mobilnim uređajima koji rade na Googleovom operativnom sustavu Android raste 'uznemirujuće velikom brzinom', upozorili su iz sigurnosne kompanije Trend Micro.

Od kada su se pojavili prije nekoliko godina pametni telefoni su doslovno preplavili tržište mobilnih telefona, a programerima i kompanijama omogućili dodatni način za zaradu. Aplikacije postoje gotovo za sve, a sve će veći broj onih koje ne pomažu korisnicima nego mogu uzrokovati viruse. Tako iz kompanije Trend Micro navode kako su početkom godine pronašli više od 5 tisuća malicioznih aplikacija za Androide, a prošlog mjeseca broj ovakvih aplikacija već je dosegao 20 tisuća, piše dnevnik.hr

Na jednom od najpoznatijih portala, Cnetu kažu da će tijekom trećeg tromjesečja broj aplikacija koje sadrže malware dosegnuti 38 tisuća, a u posljednja tri mjeseca ove godine broj ovakvih aplikacija mogao bi dosegnuti čak 130 tisuća tako da se ove 'zime nećemo trebati brinuti oko gripe, već oko pandemije malwarea za Android'. Posebno su opasne maliciozne aplikacije u Googleovoj online trgovini Google Play s koje milijuni korisnika skidaju aplikacije za svoje uređaje koji rade na Androidu, a u Googleu još nisu pronašli rješenje za ovaj veliki problem.

U Trend Micru kažu da je do sada više od 700 tisuća korisnika Androida skinulo takve aplikacije prije nego ih je Google uklonio iz svoje trgovine. Veliki problem za vlasnike telefona koji rade na Androidu jest mogućnost skidanja aplikacija i s drugih internetskih stranica na koje hakeri mogu postaviti brojne maliciozne aplikacije koje mogu iskoristiti za praćenje korisnika putem GPS-a, krađu podatka s telefona ili putem njih mogu nazivati telefonske brojeve po skupim tarifama čime će isprazniti račune vlasnika telefona.

Kriminalci prazne račune Androidovih korisnika

Rik Ferguson iz Trend Micra kaže kako porast malicioznih aplikacija pokazuje veliki interes kriminalaca prema mobilnim platformama, pogotovo Andoridu – s obzirom da Googleov mobilni operativni sustav trenutno drži više od 50 posto mobilnog tržišta, jasno je zašto je upravo ova platforma najzanimljivija kriminalcima i hakerima. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox