Sve više nezaposlenih, a do posla najlakše u rudarstvu

Ukupan broj zaposlenih u industriji u travnju ove godine manji je za 0,3 posto u usporedbi s ožujkom, a u usporedbi s travnjem 2011. godine manji je za 3,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Proizvodnost rada u industriji u prva četiri mjeseca ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine niža je za 3,9 posto. Statistika prema područjima djelatnosti pokazuje da je broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju na mjesečnoj razini povećan za 0,4 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji manji je za 0,3 posto, a u najvažnijoj, prerađivačkoj industriji pao je za 0,4 posto.

Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine u rudarstvu i vađenju manji je za 1,7 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,3 posto, a u prerađivačkoj industriji za 3,4 posto. Unutar prerađivačke industrije, postotni pad broja zaposlenih u travnju na godišnjoj razini najveći je u proizvodnji metala gdje je pao za 27,4 posto. U proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda zaposlenih je u travnju ove godine bilo 19,2 posto manje nego u travnju prošle godine, a u proizvodnji tekstila broj zaposlenih je pao za 14,8 posto. U prehrambenoj industriji koja zapošljava najviše radnika, zaposlenost je u travnju na godišnjoj razini pala za 0,7 posto.

Samo rijetke djelatnosti zapošljavaju više radnika 

Zaposlenost je unutar prerađivačke industrije porasla samo u pet djelatnosti, u ostaloj prerađivačkoj industriji za 4,3 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka za 3,7 posto, proizvodnji papira i proizvoda od papira za 2,3 posto, proizvodnji namještaja 2,1 posto i proizvodnji strojeva i uređaja za 1,9 posto.

Statistika o proizvodnosti rada po djelatnostima, pokazuje da je proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji u prva četiri mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala za 3,7 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 5,6 posto, a u rudarstvu i vađenju za 8,3 posto. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju travnja su u usporedbi s krajem ožujka bile veće za 2,9 posto, dok su u usporedbi s krajem travnja prošle godine manje za 20,5 posto. Na pad zaliha na godišnjoj razini utjecao je pad zaliha u prerađivačkoj industriji za 21,5 posto, dok su zalihe u rudarstvu i vađenju u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine veće za 4,2 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox