Sveti Otac susrest će se u HNK sa osobama iz javnog i vjerskog života

Oko 700 osoba iz hrvatskog javnog i vjerskog života susrest će se s papom Benediktom XVI. danas u 18,15 sati u zagrebačkom HNK, a susretu će biti nazočan i cijeli državni vrh - predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebića i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Sveti Otac obratit će se predstavnicima civilnog i političkog života, kulture, znanosti, poduzetništva te članovima diplomatskog zbora na talijanskom jeziku, sa svečano ukrašene pozornice u čijoj će se pozadini nalaziti svečani zastor Vlahe Bukovca "Hrvatski preporod" te Ophodni križ iz katedrale sv. Lovre u Trogiru.

Papine riječi će na hrvatski jezik prevoditi mons. Juraj Kolarić, prebendar zagrebačke prvostolnice, umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Vijeća za kulturu Zagrebačke nadbiskupije.

Na ulazu u HNK Benedikta XVI. dočekat će intendantica Ana Lederer sa suradnicima, a po ulasku u kazalište nastupit će folklorni ansambl "Lado". U pratnji Benedikta XVI. bit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i državni tajnik Svete stolice Tarcisio Bertone. Papu će pozdraviti zadarski nadbiskup i predsjednik Vijeća za kulturu HBK mons. Želimir Puljić, a u ime vjernika laika član Papinske akademije za život dr. Niko Zurak.

Osobni susreti s papom

Nakon što održi govor Sveti Otac će se osobno susresti sa 16 osoba iz hrvatskog javnog života, među kojima su predstavnik Srpske pravoslavne crkve mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović, glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Lucijano Moše Prelević i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Šefko efendija Omerbašić.

Uz predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića, Benedikt XVI. sa Papom će se osobno pozdraviti i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonka Kusića, rektor sveučilišta u Zagrebu prof. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. Pero Lučin, veleposlanik Suverenog malteškog vojnog reda barun Nikola Adamovich Cepinski te dopredsjednica Hrvatske Paneuropske unije Nevenka Nekić.

S Papom će se susresti i skijaš Ivica Kostelić, direktor instituta IGH Jure Radić, znanstvenik Tomislav Domazet Lošo, ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu Ljilja Vokić te ugostitelj Ivo Sadrić. Na kraju će se Papa susresti s bibličarom i profesorom emeritusom KBF-a Sveučilišta u Zagrebu fra Bonaventurom Dudom te bivšim veleposlanikom Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici prof. dr. Emiliom Marinom.

Po završetku susreta uslijedit će blagoslov Svetog Oca.

Program susreta

Program Papina susreta s predstavnicima javnog i vjerskog života u HNK-u režira redatelj Krešimir Dolenčić, a scenografkinja je Dinka Jeričević.

U programu će nastupiti umjetnici - glumci Joško Ševo i Renata Sabljak koji će govoriti tekstove hrvatskih književnika, glazbenici Borivoj Martinić Jerčić i Aleksandar Milošev iz Zagrebačkih solista sa skladbom Duet za violinu i violu u D-duru, stavak "Romanza", dubrovačkog skladatelja iz 18. st. Ivana Mane Jarnovića.

Kao glazbena pratnja za vrijeme osobnog susreta Pape sa pojedincima iz javnog života nastupit će na harfi Branka Janjanin Magdalenić sa izvedbom "Four pieces for harp" hrvatskog skladatelja Tomislava Uhlika.

Na svečano ukrašenoj pozornici HNK u povodu Papina dolaska bit će postavljena kopija svečanog zastora Vlahe Bukovca "Hrvatski preporod" i Ophodni križ iz katedrale Sv. Lovre u Trogiru.

Križ je izrađen od drva obloženog srebrnim limom, visine 225 (125), širine 70 i debljine pet centimetara, u tehnici iskucavanja, lijevanja i graviranja, u mletačkoj kasnobaroknoj radionici oko 1700. godine. Tijelo križa izrađeno je od drva obloženo srebrenim limom, s kružnim završecima na krakovima. Na prednjoj je strani korpus Krista izveden u visokom reljefu. Na kružnom završetku lijevog kraka, u niskom je reljefu prikazan sv. Lovre, na desnom sv. Ivan Trogirski, u dnu je sv. Jerolim, a u vrhu je prikazan Bog Otac s golubicom Duha Svetoga. Ploha križa ukrašena je viticama stiliziranog akantusovog lišća izrađenih u niskom reljefu, dok je bočno isti ornament izveden tehnikom iskucavanja. Na stražnjoj strani je prikazan lik Djevice koja stoji na oblacima dok su na krakovima poprsja evanđelista.

Bdijenje s mladima

Nakon programa u HNK Sveti Otac će se papamobilom u 19,15 sati uputiti prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje će sudjelovati na bdijenju s mladima, pa će građani Papu moći pozdraviti i u Frankopanskoj ulici te Ilici do Trga bana Josipa Jelačića.      (Hina/RK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox