Svi bi "smartphone": Potražnja za pametnim telefonima veća nego ikad prije

Prema najnovijim rezultatima iz GfK u 2011. godini prodano je 3,2% mobilnih telefona više nego prethodne godine, ali prodaja segmenta popularnih pametnih telefona skočila je za čak 67%.

U prošloj su godini europski potrošači kupili 258 milijuna mobilnih telefona što predstavlja rast od 3,2% u odnosu na 2010. godinu. Taj porast treba zahvaliti prvenstveno segmentu pametnih telefona jer njihova je prodaja skočila za punih 67%.

U 2010. godini segment pametnih telefona, u grupaciji mobitela, iznosio je oko 22%, da bi se njihov udio u 2011. godini povećao na 36%. U prosincu 2011. godine njihovo se učešće povećalo na čak 45%. Istraživanje je provedeno u 25 zemalja Europe i kod svih su pametni telefoni bilježili dvoznamenkasti rast, od 35% u V. Britaniji do 105% u Euroazijskim zemljama (Kazahstan,Rusija, Turska, Ukrajina).

Najviše pametnih telefona u Velikoj Britaniji

Najviši je udio pametnih telefona  u V. Britaniji (17%), a slijede Njemačka, Austrija, Švicarska (oko 16%). Prosječna cijena mobilnih telefona u Europi porasla je za 8% u odnosu na 2010. godinu i iznosi oko 200 eura.

Prema GfK – ovim ekspertima tržišta industrije digitalnih uređaja, koja objedinjuje mobilne telefone, LCD televizore, kompjutore, digitalne kamere, PC tablete i uredske uređaje, rast prodaje ove bi godine  mogao iznositi oko 4% i to prvenstveno kroz veću prodaju pametnih telefona (oko 22%). (PS/JK)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox