Svih 214 radnika Adriachema dobilo otkaz

Svih 214 radnika Adriachema u stečaju dobilo je otkaze tako što su im vraćene radne knjižice nakon isteka jednomjesečnog otkaznog roka, izvijestio je sindikalni povjerenik u tom kaštelanskom poduzeću Željko Stojak.

Ispitno ročište zakazano je za 27. ožujka na splitskom Trgovačkom sudu, a mi radnici koji smo danas i formalno dobili otkaz, do tada ćemo napraviti obračun svojih potraživanja u stečajnom postupku, izjavio je Stojak za Hinu.

Po njegovim riječima radnici će potraživati isplatu 10 zaostalih plaća, otpremnine i božićnicu odnosno svih obveza tvrtke prema zaposlenicima koje su bile regulirane kolektivnim ugovorom, a nisu izmirene. Stojak je podsjetio kako je sindikalno izaslanstvo Adriachema 15. veljače bilo u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu.

Na tom smo sastanku predložili da država, kao većinski vlasnik Adriachema, odustane djelomično ili u cijelosti od hipoteke nad zemljištem, odnosno nekretninama u korist radnika, ali još nismo dobili nikakav odgovor na taj naš prijedlog, kazao je Stojak.

Hipoteka nad zemljištem Adriachema

Pojasnio je kako je država stavila hipoteku nad zemljištem Adriachema jer je u posljednje dvije godine više puta davala pozajmice tom poduzeću iz kojih su se povremeno isplaćivale i minimalne plaće.

Cjelokupna površina zemljišta s proizvodnim halama Adriachema je oko 63.000 četvornih metara, vrijednost te imovine procjenjuje se između 10 i 20 milijuna eura, a to znači da bi država eventualnom njenom prodajom mogla profitirati, a radnici ostati bez stečajne mase i ne bi dobili ništa kazao je Stojak. (Hina/jk)

 

 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox