Svjetska banka donosi iskustva iz talijanske Regije Emilia-Romagna radi potpore u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem

Patrizio Bianchi, ministar za europske politike, obrazovanje, stručno usavršavanje, akademska istraživanja i rad u poglavarstvu Regije Emilia-Romagna, i Elisabetta Capannelli, voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju kojim se utvrđuje okvir za suradnju na zajedničkim aktivnostima talijanske Regije Emilia-Romagna i Svjetske banke u potpori istočnoj Slavoniji. Ova suradnja dio je tehničke pomoći koju Svjetska banka pruža Hrvatskoj u njezinim nastojanjima da provedbom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem potakne rast i otvaranje radnih mjesta na području istočne Slavonije.


Na području Slavonije, Baranje i Srijema živi više od četvrtine nezaposlenog stanovništva Hrvatske, a dvadeset posto njezinih stanovnika izloženo je riziku od siromaštva. Područje Slavonije, međutim, odlikuje se važnim prirodnim dobrima, plodnim tlom i povoljnim zemljopisnim položajem, važnim sveučilištem i obećavajućim industrijama. Kako bi istočnoj Slavoniji pomogla da uhvati korak s ostatkom zemlje, oslobodi svoje potencijale za rast i poveća učinkovitost i djelotvornost financiranja sredstvima EU-a, hrvatska Vlada pokrenula je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

“Vrlo smo zadovoljni priznanjem koje smo primili od Svjetske banke vezano za iskustva koje je stekla Regija Emilia-Romagna u programiranju i upravljanju fondovima ESI. To su strateška sredstva za poticanje razvojnih procesa, poticanje ulaganja, produktivnosti i zapošljavanja. Emilia-Romagna se nalazi među prvim regijama u Italiji i u Europi po učinkovitosti i djelotvornosti povlačenja fondova ESI i izrazito smo sretni da ćemo regiji Slavonije približiti naša iskustva i vještine u ovom području. Europa koja napreduje je Europa za sve! Za nas je to osnovno načelo kohezijske politike. Načelo koje se provodi i kroz suradnju među regijama i kroz kapacitete za unaprjeđenje najboljih praksi kako bi se svim regijama omogućilo da rastu i stvaraju dodanu vrijednost u pogledu prave europske integracije.", izjavio je prof. Patrizio Bianchi, ministar za europske politike, obrazovanje, stručno usavršavanje, akademska istraživanja i rad u Regiji Emilia-Romagna.

“Regiji Emilia-Romagna iznimno smo zahvalni što su pristali sudjelovati u ovoj jedinstvenoj suradnji. Predstavnici Regije će sa svojim hrvatskim kolegama podijeliti svoje dugogodišnje iskustvo u provedbi cjelovitih razvojnih politika te kako jedna regija može biti uspješna u osmišljavanju i provedbi projekata financiranih fondovima EU. Ovo je prvi put da jedan regionalni twinning-projekt čini sastavni dio Sporazuma Svjetske banke o savjetodavnim uslugama uz naknadu (RAS). Unaprijed se radujemo ovoj suradnji naših partnera iz Hrvatske i Regije Emilia-Romagna ”, kazala je Elisabetta Capannelli, voditeljica ureda Svjetske banke za Hrvatsku.

 

Okvir za suradnju omogućit će dionicima Projekta Slavonija, Baranja i Srijem da steku iskustva u suradnji s dužnosnicima Regije i drugim stručnjacima, te razmijene praktična iskustva i znanje. Talijanska regija doprinijet će i postupku izrade strategije teritorijalnog razvoja istočne Hrvatske za programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine.

B.D.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox