Svjetska banka: Režite mirovine političarima i akademicima!

Svjetska banka poručila je novoj Vladi da treba nastaviti s reformom mirovinskog sustava, a pritom prvenstveno treba razmisliti o smanjenju tzv. povlaštenih mirovina, piše Novi list.

Svjetska banka objavila je i popis svih 13 skupina građana koje su mirovine dobili po povlaštenim uvjetima, a ukupno ih, prema podacima iz prosinca 2010., ima 177 tisuća.

Najviše novca odvaja se za mirovine hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a one iznose gotovo koliko i prosječna hrvatska plaća.

No, najviše mirovine ipak primaju saborski zastupnici i akademici, kojima mjesečno na račune sjeda čak 65, odnosno 45 posto više od prosječne plaće.

Povlašten status saborskih zastupnika i akademika

Svjetska je banka kritična prema prevelikom udjelu povlaštenih mirovina, a najkritičnija je upravo prema penzijama državnih dužnosnika i članova HAZU.

Nema jasnog opravdanja za privilegirane mirovinske beneficije za zastupnike sabora, dužnosnike Vlade, ustavne suce i akademike. Njihovi poslovi nisu toliko riskantni da bi zahtijevali prijevremeno umirovljenje. Njihove natprosječne plaće ionako im omogućuju natprosječne mirovine, primjećuje Banka u dokumentu koji se bavi mogućnostima za reformu hrvatskog mirovinskog sustava.

Kukuriku koalicija najavila je prije izbora da će ukinuti povlaštene mirovine državnih dužnosnika, a što će zapravo učiniti vidjet ćemo početkom iduće godine kad objavi prijedlog proračuna.

Za sve povlaštene mirovine u Hrvatskoj odvaja se oko dva posto BDP-a, ili više od sedam milijarda kuna godišnje. Od tog se iznosa tri četvrtine izdvaja za mirovine branitelja, prema podacima Svjetske banke. (jh)

 

 

Izvor: www.novilist.hr
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox