Svjetski dan intelektualnog vlasništva – 26. travnja

Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava, sukladno izvanrednim okolnostima izazvanima pandemijom bolesti COVID-19, prigodnim aktivnostima na internetskim platformama.


Tema ovogodišnjeg obilježavanja – Intelektualno vlasništvo i mala i srednja poduzeća: Od ideje do tržišta -  promovira ulogu koju intelektualno vlasništvo ima u izgradnji snažnijih, konkurentnijih i otpornijih poduzeća. Mala i srednja poduzeća koja štite svoja ulaganja u inovacije putem sustava zaštite intelektualnog vlasništva te posjeduju patente, žigove ili registrirani industrijski dizajn imaju veće prihode, isplaćuju veće dohotke i bolje posluju na regionalnom i globalnom tržištu.

Mala i srednja poduzeća čine okosnicu globalnog gospodarstva i udjelom od  oko 90%  u odnosu na ukupan broj poduzeća diljem svijeta od ključnog su značaja za otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski razvitak. S obzirom da je u ovom razdoblju najvažniji prioritet oporavak nacionalnih gospodarstava od krize uzrokovane bolešću COVID-19, obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana intelektualnog vlasništva stavlja naglasak na ključnu ulogu malih i srednjih poduzeća u gospodarstvu i na  korištenje sustava intelektualnog vlasništva za stvaranje dodatne vrijednosti, unaprjeđenje poslovnih ciljeva te izgradnju snažnijih, konkurentnijih i otpornijih poduzeća.  

Intelektualno  vlasništvo kao važan alat u poslovanju  omogućuje pretvaranje ideja u poslovne prilike koje rezultiraju novom ekonomskom vrijednošću poduzeća, utječu na  povećanje broja radnih mjesta i obogaćuju tržište nudeći  širi izbor novih i boljih proizvoda i usluga.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva  naglašava  ključnu ulogu intelektualnog vlasništva  na putu od ideje do tržišta, utjecaj zaštite i povećanja imovine intelektualnog vlasništva na poslovni rast i poslovne prilike koje proizlaze iz ekonomskog iskorištavanja intelektualnog vlasništva kao i na bolje mogućnosti za financiranje inovacija. 

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) te nacionalni i regionalni uredi za intelektualno vlasništvo  imaju središnju ulogu u stvaranju povoljnog okruženja za poticanje inovativnosti i kreativnosti malih  i srednjih poduzeća, gospodarski oporavak i stvaranje novih radnih mjesta.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva pod motom " Intelektualno vlasništvo i mala i srednja poduzeća: Od ideje do tržišta ",  DZIV planira slijedeće aktivnosti koje će se održati putem virtualnih platformi.

Petak 23. travnja 2021.

  • Održavanje prvog kruga nagradnog kviza za mala i srednja poduzeća na društvenim mrežama koje vodi DZIV

(*Nagrada: besplatno stručno pretraživanje i analiza stanja tehnike (izuma) u tehničkom području po izboru, pretraga ili analiza podataka o registriranim žigovima („brendovima“) ili industrijskim dizajnima po izboru)

Ponedjeljak 26. travnja 2021.

  • Objava posebne podstranice internetske stranice DZIV-a (www.dziv.hr) namijenjene malim i srednjim poduzećima, koja sadrži sveobuhvatne podatke i informacije potrebne za upotrebu intelektualnog vlasništva u poslovanju
  • 11.00 -11.45    Webinar za  mala i srednja poduzeća:

“Od ideje do tržišta – upotreba intelektualnog vlasništva u poslovanju“

  • Održavanje drugog kruga nagradnog kviza za mala i srednja poduzeća na društvenim mrežama koje vodi DZIV*

Utorak 27. travnja 2021.

  • Virtualna individualna savjetovanja sa stručnjacima DZIV-a o intelektualnom vlasništvu za mala i srednja poduzeća (putem MSTeams platforme)

•Održavanje trećeg kruga nagradnog kviza za mala i srednja poduzeća na društvenim mrežama koje vodi DZIV* .

O Svjetskom danu intelektualnog vlasništva

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO - World Intellectual Property Organization) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. travnja budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Obilježavanjem ovog datuma organizacijom raznih promotivnih, edukativnih i informativnih aktivnosti širom svijeta potiče se razvijanje i jačanje javne svijesti o značenju i važnosti intelektualnog vlasništva u oblikovanju svakodnevnog života i modernog društva, te u promicanju kreativnosti i inovativnosti. Državni zavod za intelektualno vlasništvo i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava ovaj dan te time ističe ulogu sustava zaštite intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog te ukupnog društvenog razvitka. PS/SM

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox