Svjetski dan nepušenja: Baltazarov napitak za prestanak pušenja

Ako ste pušač i nastojite se riješiti te ovisnosti, danas je pravi dan za to. Na svjetski dan nepušenja u pomoć stiže profesor Baltazar. Naime, na zagrebačkom Cvjetnom trgu postavljen je Baltazarov čudesni stroj gdje se danas može ubaciti posljednja kutija cigareta, navodi HRT.

 

Kada u isti ubacite kutiju cigareta, stroj proizvede nekoliko kapi napitka kojeg možete popiti te se riješiti ove ružne navike, a na poklon za sjećanje na prestanak pušenja dobit ćete ružu. Kako biste sa sigurnošću bacili svoje cigarete te se strogo držali svoje odluke slijede podaci koji vas mogu samo poduprijeti.

U Hrvatskoj puši svaka treća osoba ili 1,2 milijuna ljudi. Od posljedica pušenja godišnje oboli 20.000, a umre 13.000 ljudi. Prosječno svaki stanovnik popuši 2.000 cigareta, što je iznad europskog prosjeka gdje je ta brojka 1.600.

Povodom ovog Svjetskog dana nepušenja, Povjerenstvo je za borbu protiv pušenja predložilo nove mjere za jači nadzor nad duhanom u radnim i javnim prostorima te javnom prijevozu, nad neizravnim reklamiranjem cigareta te u prodaji kako bi se spriječila ista maloljetnicima. (SJ)

 

Izvor: www.hrt.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox